Tip pro ČSSD: zaměřte se na přeplacené poplatky za distribuci elektřiny

10. 4. 2013

čas čtení 1 minuta

Martin Sedlák z Aliance pro energetickou soběstačnost k úterní tiskové konferenci ČSSD uvádí:

"Téměř polovina výdajů průměrné rodiny za elektřinu padne na špatně regulované distribuční poplatky. Přitom ČEZ má nejvyšší marži v Evropě. Domácnosti tak platí pohodlný život manažerů polostátní společnosti."

"Regulovaná platba za distribuci tvoří okolo 40 procent konečné ceny elektřiny pro domácnost s běžnou spotřebou. Na solární energetiku připadá pouhých sedm procent konečné ceny elektřiny pro rodiny. Pokud chce sociální demokracie srazit rodinám cenu elektřiny, má tedy jedinečnou šanci dosáhnout lepšího stavu sražením ceny za distribuci."

Fakta o distribučních poplatcích a ceně elektřiny:

* cena za distribuci je v sousedním Německu podstatně nižší -- pouhých 26 procent konečné ceny elektřiny;
* zisk ČEZ rostl strmě od roku 2005. Porovnání ekonomických výsledků z roku 2002 a po deseti letech ukáže téměř šestinásobný nárůst: z 6,7 miliardy na více než 40 miliard korun. Příslib levné elektřiny pro spotřebitele tedy nepřineslo spuštění Temelína a narušují jej také vysoké platby za přivedení elektřiny -- distribuční poplatky;
* mezi lety 2006 a 2012 sice vzrostla podpora obnovitelných zdrojů o 391 korun na megawatthodinu, ale současně také za šest minulých let narostla platba za distribuci -- o 294 korun na megawatthodinu. Ovšem pozvolný růst platby na podporu čisté energetiky má své opodstatnění ve snižování znečištění a nových pracovních místech.

0
Vytisknout
8059

Diskuse

Obsah vydání | 12. 4. 2013