Vyšetřování korupce a Nečasova vláda

27. 4. 2013 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Občas slýchám, že nepochybnou zásluhou Nečasovy vlády je, že umožnil vyšetřování ekonomické kriminality a korupce a že ODS a TOP09 v tom udělaly velký krok dopředu. Chtěly však obě tyto strany změny ve vedení policie a ve vedení státního zastupitelství? Pokud si dobře pamatuje, tyto změny protlačily Věci veřejné (nechci tím této pseudostraně lichotit, její zásluhy v tomto smyslu spíše potvrzují typickou ironii dějin). A když se začalo vyšetřovat, ODS a TOP09 se nestačily divit. Např. ministr Kalousek vášnivě a bezprecedentně zaútočil na policii v případu CASA (Parkanová).

Vláda, které by vskutku šlo o vyšetřování korupce a trestné činnosti, by se především sama neměla dopouštět nezákonnosti, a o to méně je přesvědčivá TOP09 se svými Skartami, kterých se drží zuby nehty, s vyšetřovaným úředníkem Šiškou a nyní nově s případem zřejmě protizákonně vyhozeného úředníka ministerstvem Karla Schwarzenberga. Tento úředník upozorňoval na podezření na předražené zakázky v rámci ministerstva, ale byl vyhozen (není to velmi podobné jako v případu Michálek vs. Drobil, kterým protikorupční nahota Nečasovy vlády vylezla poprvé na světlo?). Cituji ze včerejších Lidových novin:

"Vyhrál první soud s ministerstvem zahraničí, Jakub Klouzal ale finišuje s přípravami trestních oznámení na vedení ministerstva zahraničí v čele s Karlem Schwarzenbergem (TOP 09). Týkají se předražených zakázek, na něž upozorňoval, nakonec však dostal vyhazov. V rozhovoru se serverem Lidovky.cz Klouzal říká, že ministerstvo je morálně zdecimováno."

O tom, jak ODS a TOP09 milují boj proti korupci, svědčí také situace v pražském Dopravním podniku. Obě strany se jednomyslně (s výjimkou nastrčené ikony Tůmy) postavily proti tomu, aby v Dopravním podniku byl ředitelem člověk, který chtěl rozjet vyšetřování a podávat trestní stíhání ve spolupráci s advokátem Láskou. Výsledek? Tento ředitel, dosazený primátorem Svobodou, byl urychleně vyhozen, staré pořádky zůstaly zachovány a pražské zastupitelstvo pokračovalo v dědictví minulosti podepsáním smlouvy, za které jim policie překvapivě a bezprecedentně sdělila obvinění ze spáchání trestné činnosti.

Za jasnou ukázku mimořádné schopnosti této vlády nadřadit veřejný zájem a hodnoty neekonomické nad zájmy partikulárních byznysmenů může sloužit také její rozhodnutí v případě šumavského národního parku.

Doufejme, že policie a státní zastupitelství všechny zmíněné případy i další podobné případy dostanou až před soud a že budou stejně aktivní i za vlády levice. Pokud tomu tak bude, pak ale určitě ne zásluhou ODS a TOP09, nýbrž tím, že se vlivem nějakých náhodných shod okolností a spíše proti vůli politiků dostali na správná místa správní lidé. Samozřejmě je také velmi důležité, že se z tohoto druhu kriminality postupně stal velmi důležitý aspekt veřejného života a to, co veřejnost nesmírně zajímá, že si toho všímají i novináři.

Vyhozený úředník: Do měsíce podám na Schwarzenberga trestní oznámení ZDE

0
Vytisknout
11360

Diskuse

Obsah vydání | 2. 5. 2013