V Evropě a v Asii se prvomájových protestů účastnily tisíce osob

2. 5. 2013

čas čtení 2 minuty

Dělníci v Bangladéši požadovali spolehlivější bezpečnostní opatření, poté, co tam spadla budova továrny, zatímco tisíce lidí demonstrovaly v Evropě za ukončení politiky škrtů

Tisíce dělníků demonstrovaly na prvního máje ve středu Dhaky. Požadovali bezpečnější pracovní podmínky a trest smrti pro majitele budovy továrny na oděvy, která minulý týden spadla, usmrtila 402 lidí a zranila jich asi 2500. Úřady v Bangladéši mezitím pohřbily 18 neidentifikovaných mrtvol a papež František kritizoval pracovní podmínky v bangladéšském textilním průmyslu, který má hodnotu až 20 miliard dolarů ročně a který dodává oděvy mnoha obchodním řetězcům v Evropě i v Americe.

František uvedl, že ho šokovalo, že někteří dělníci v továrně, jejíž budova spadla, dostávali měsíční plat 38 euro (950 Kč). "Tomu se říká otrocká práce," řekl František.

Jinde v Asii demonstrovaly tisíce špatně placených dělníků za lepší platy a lepší pracovní podmínky. V Evropě občané protestovali proti nízké životní úrovni a proti rekordní nezaměstnanosti. Chtěli tak přesvědčit vlády v eurozóně, aby přestaly provádět politiků škrtů a aby podpořily růst.

Tisíce demonstrantů se účastnilo protestního průvodu v Madridu. Nesli transparenty s nápisy jako "škrty likvidují a zabíjejí" a "reformy jsou zlodějna". Španělské hospodářství se zmenšuje už sedm čtvrtletí a nezaměstnanost dosáhla rekordních 27 procent.

V Řecku stávkovaly vlaky a přívozy, stejně jako zaměstnanci bank a nemocnic. V Athénách demonstrovalo pokojně asi 5000 lidí s transparenty jako "Nebudeme otroky - vyjděme do ulic!".

Desetitisíce osob se účastnilo demonstrací v italských městech. Požadovaly, aby vláda zasáhla proti nezaměstnanosti, která v Itálii dosahuje 11,5 procenta a postihuje 40 procent mladých lidí, aby skoncovala s politikou škrtů a zasáhla proti osobám, které se vyhýbají placení daní.

Policie v Turecku použila vodních děl proti desetitisícům demostrantů, někteří z nichž házeli na policii kamením.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7312

Diskuse

Obsah vydání | 3. 5. 2013