Kauza "letecké záchrané služby" a Julínkovo IQ

3. 5. 2013 / František Štván

čas čtení 2 minuty

Měla armáda a Policie ČR v době Julínkova rozhodnutí (převést leteckou záchranou službu z beder státu na privátní sektor) vrtulníky? Měla piloty schopné tuto službu vlasti zvládnout? Investovala do jejich vyškolení státní peníze? Musí i v době míru vojenský či policejní pilot s posádkou povinně nalétat určité hodiny, i za cenu toho, že by k udržení bojových schopností jen kroužil nad Kokořínem? Bylo pro státní kasu výhodnější, když místo bezduchého létání státní piloti a osazenstvo vrtulníku plnili službu leteckých záchranářů?

Když se letecké záchranné služby ujal privátní sektor, musí vojenští či policejní piloti i nadále nalétat své hodiny, aniž by to kromě toho, že mají vrtulník v ruce, mělo nějaký pozitivní národohospodářský význam? Započítal si privátní "záchranář" všechny tyto náklady a náklady budoucí včetně zisku do ceny, kterou mu platí stát? Neplatí tak stát dvě jednotky schopné téhož? Myslím si, že na všechny otázky lze odpovědět ano.

Proto nechápu, že se Julínek a jeho zastánci ohánějí politickým rozhodnutím, které prý nemůže být trestné. Proč tedy máme paragraf o zneužívání pravomocí veřejného činitele a poškozování svěřeného majetku? Copak rozhodnout o toku veřejných peněz je politické rozhodnutí v tom krystalickém slova smyslu, když nejde o levicový či pravicový názor, ale jen a jen o peníze? To už má Julínek tu naší polistopadovou svobodu v politickém rozhodování o tom, za kolik jakákoliv obec, město či stát nakoupí komoditu XYZ, kterou by si pozitivně lakomý soukromník za stejnou cenu neobjednal a v takové kvalitě nepřevzal, tak zarytou pod kůží, že není schopen doslova do očí bijící rozdíly mezi politikou a zneužíváním pravomocí veřejného činitele s následným poškozováním svěřeného majetku rozeznat?

Nepochybně není sám a právě to vysvětluje, že viníci státního dluhu nejsou nezaměstnaní, nemocní a důchodci, ale nízké národohospodářské IQ kombinované s panskou drzostí velikosti poplužního dvora Julínka a jemu podobných předchůdců a nástupců ve všech volených pozicích.

0
Vytisknout
10822

Diskuse

Obsah vydání | 3. 5. 2013