Český kačák

14. 5. 2013

čas čtení 3 minuty

Včera jsem zhlédl klip Justina Timberlakea -- Suit and Tie, píše Martin Zapletal. Vzpomněl jsem si na text Martina Wrany /art/68373.html "V americké televizi v podstatě kuřáka nevidíte"1 Tuto skutečnost sice nemohu posoudit neboť televizi nemám a internetové vysílání amerických televizí nesleduji. Avšak mladá generace televizi v podstatě nesleduje. Vše se odehrává na internetu. Zmíněný klip na youtube je ódou na kouření. Divák si s interpretem vychutnává neobyčejný zážitek tepla a vůně tabáku proudícího do plic. Vrcholem televizního zážitku jsou chuchvalce kouře volně se vznášející nad zpěvákovými ústy, který vše dovrší sklenkou zlatavě zbarvené whisky. Jedním slovem slast.

Pan Čulík k obdobnému tématu napsal, že pouze v České republice je možné spatřit některé negativní skutečnosti, které jsou ve světě pokládány za společensky neúnosné ("V Brně jsem viděl ve středu člověka nesoucího igelitku s nápisem British American Tobacco"). Třeba to byl loajální zaměstnanec BATu, který je rád, že má práci, že může platit složenky, že uživí své dvě děti-přejme mu to!

Justin Timberlake, idol, hvězda s reklamou na samotné kouření, který má na YouTube 16,5 mil. zhlédnutí, má pode mého názoru na českou mládež mnohem větší dopad než česká kuřačka Majda ze seriálu Vyprávěj. A pravděpodobný zaměstnanec společnosti BAT, BP, Shell způsobí stejný rozruch v Brně, jako i Vídni či Helsinkách.

Nechci z české kotlinky dělat zemi tisíce možností, splněných přání, ideálních mezilidských vztahů, které se odráží na dokonale fungující společnosti. Jen pociťuji, že Elity (mohu-li i Vás považovat za jednu ze společenských Elit, ač s Vámi v mnohém nesouhlasím) nedokáží vyburcovat zbytek společnosti k činům, neboť otevírají příliš mnoho témat, mnohdy okrajových.

Mám pocit, že jste (Elity) zaneprázdněné "margináliemi", ale nechcete pojmenovávat a do hloubky analyzovat závažné problémy v naší společnosti. Nespokojenost se stavem v ČR si ventilujete v laciných článcích tvrdíc, že pouze v Česku je něco takového myslitelné. V myslích obyčejných občanů Váš širokoúhlý negativismus vyvolává nepatřičné stavy, který vyúsťuje v Havlovskou "blbou náladu". Mimochodem blbou náladou trpíme právě od chvíle, kdy se tento termín u Vás (Elit) uchytil.

Za jeden z hlavních problémů považuji to co napsal pan Wagner: "Vystoupit z informačního diktátu a manipulace českých médií nelze bez znalostí cizího jazyka". Dokud si lidé nebudou schopni vyhledávat jiné než domácí zdroje informací, nikdy se naše společnost neposune ve svém vývoji dál. Budeme řešit Majdu, igelitky a HN budou zahlceny antisemitskými urážkami. Bude to náš Český kačák.

0
Vytisknout
9823

Diskuse

Obsah vydání | 15. 5. 2013