Zemanova šance: opřít se o "dolních deset milionů"

25. 6. 2013 / Milan Daniel

čas čtení 2 minuty

Jak se dalo čekat, prezidentovo rozhodnutí vyvolalo bouřlivou Kalouskovu nevoli. Za Kalouskem stojí další stovka zákonodárců kšeftujících s mocí, která v minulých měsících v důsledku svých rozhodnutí ztratila legitimitu (ovšem, ne legalitu). Vládě, které vyslovila důvěru, vyslovuje naopak nedůvěru drtivá většina občanů. Zeman se při svém rozhodnutí opřel o ustanovení ústavy, což sice stačí na to, aby se současnou sněmovnou vedl vleklou válku, neopřel se však o vůli lidí. Když mu minulý týden zástupci několika občanských iniciativ chtěli předat své podpůrné stanovisko, na Hradě je odmítli převzít.

Zeman se po vítězství v prezidentských volbách pasoval na "prezidenta dolních deseti milionů". Svého zástupce však lidé poznávají ne podle jeho slov, ale podle jeho činů. Zmíněný "čin" jeho aparátu by sotva byl možný proti jeho vůli. Jak chce vyhrát bitvu se zprofanovanou částí sněmovny, když otevřeně ignoruje lidi, kteří mu vyjadřují podporu?

Parlamentní systém, který slovem demokracie šermuje vždy jen tehdy, když se mu hodí do krámu, je třeba vrátit na koleje. To lze pouze v nových volbách, to lze jen tehdy, zvolí-li si lidé politiky, kteří se nebudou držet podobně jako Kalousek moci jako cosi košile. Kteří do systému implantují prvky přímé demokracie, jež by dovolovaly jejich odvolání v případě ztráty důvěry.

Zeman má v nastalé situaci jen jednu zemitou šanci: opřít se o lidi, kteří se chtějí zemských škůdců zbavit. Iniciativám, jejichž supliku nepřijal, by se měl velmi nahlas omluvit. Ba co více: požádat je a s nimi tu veřejnost, která s motivy jeho rozhodnutí souhlasí, o podporu. O takovou podporu, která by Kalouskům & dala srozumitelně najevo, že jejich stojedničková většina je proti vůli lidí zoufalou menšinou, jíž jde jen o udržení moci.

Lidé jsou ke změně skeptičtí, jejich demonstrace k ničemu nevedou, koalice držitelů moci na ně otevřeně kašle. Ještě horší ale je, když to dělá síla, která má možnost situaci zvrátit. Kdyby je prezident o podporu požádal a dal těm "deseti milionům" najevo, že ony to jsou, kdo mají reálnou váhu a kdo rozhodnou, měla by změna opravdovou šanci.

0
Vytisknout
11693

Diskuse

Obsah vydání | 27. 6. 2013