"Prezident Zeman plní svoje sliby"

9. 8. 2013

čas čtení 6 minut

Navzdory systematické pražské mediální kampani proti Miloši Zemanovi je pozoruhodné, že má zřejmě spíš kontraproduktivní dopad. Možná i v jejím důsledku popularita Miloše Zemana v prezidentském úřadě sílí. Ukazuje to "názor z lidu" čtenáře Jana Polívky. Občané si zdá se nic nedělají z varování, že Zeman v úřadě "usiluje o moc". Je to pochopitelné - vnímají ho jako vítanou změnu v dosavadní hegemonii nekompetentních a zkorumpovaných politiků z české bolševické (postkomunistické) "pravice". Lidé jako Kalousek, Nečas či Schwarzenberg totiž jsou pouze karikaturou údajných konzervativních sil, pravice západního typu v České republice neexistuje. Není divu, že se jim velmi úspěšně podařilo v České republice zdiskreditovat pravicový projekt, poznamenává Jan Čulík.

Už během prezidentské kampaně deklaroval pan Zeman svůj názor na ne zcela legitimní (a velmi nekompetentní) Nečasova vládu. Ta - mimochodem - dokázala během tří roků prohospodařit svoji suverénní 118 člennou většinu, nedokázala však zabránit nepřerušovanému řetězci vzájemných podrazů a vnitřních krizí, které zásadně limitovaly její funkčnost. Po té, když byl po neuvěřitelném skandálu se zneužitím vojenského zpravodajství nucen rezignovat premiér, padla samozřejmě celá koaliční vláda, které "přitížilo" i podezření, že postupy stranických grémií nebyly vždy v souladu se slušným vychováním, dokonce nesly známky korupčního jednání. Tím vznikla vnitropolitická krize. Zásluhu o ni má jednoznačně bývalá koalice, píše Jan Polívka.

V této situaci osvědčil prezident Zeman státnickou moudrost i odpovědnost, když přesně v duchu Ústavy jmenoval vládu, kterou nazval vládou odborníků. V projevu při její inauguraci zcela jednoznačně vysvětlil, proč (navzdory povyku koalice o stojedničkové většině) volil tuto možnost a seznámil veřejnost s cíly dočasného kabinetu:

. Zabránit, aby vláda neměla možnost ovlivňovat probíhající vyšetřování

. Zabezpečit fungování státu (proto jmenoval zkušené odborníky, kteří svěřená ministerstva mohou kvalifikovaně řídit)

. Přivést společnost k předčasným volbám, které pokládá za jediné možné řešení politické krize.

. Termín voleb předpokládá v říjnu t.r.

Této moudré strategii (jako zkušený politik i prognostik předpokládal, že dosavadní koalice nebude ochotná vzdát se svých pozic po dobrém) podřídil i svůj projev ve sněmovně před hlasováním o důvěře Rusnokově vládě. Přesně v duchu svých předešlých vyjádření ujistil koalici, že její případné nároky na "stojedničkovou" vládu nebude respektovat do doby, než bude ukončeno vyšetřování kauz, které vedly k pádu Nečasovy vlády. Stačilo si vzpomenout na jeho inaugurační projev k dočasné vládě Jiřího Rusnoka, aby bylo jasné, že nejde o žádné spiknutí s prokurátorem Ištvánem!!??, ale naopak o zcela konzistentní přesvědčení, že je nutné zabránit možnosti jakéhokoliv ovlivňování vyšetřování této hanebné kauzy.

Dobře mířený zásah nalezl svůj cíl - potrefené husy za ochotného přispění aktivistických mediálních klaunů, se ozvaly. Halasné výkřiky o porušování demokracie, o prokurátorském režimu (kdopak stál u zrodu nekontrolovatelného špehování, kdo evidentně zcela neuvěřitelným způsobem umožnil zneužití dokonce i vojenského zpravodajství?) působily jako zoufalé pokusy odvrátit neodvratný trest za vlastní hanebnosti. Je smutné, že vedoucí roli sehráli lídři "šlechtické" partaje, kteří evidentně neunesli svoji porážku v prezidentských volbách.

Hlasování následně potvrdilo prezidentovo přesvědčení o rozklíženosti bývalé koalice. I když dočasná vláda nezískala většinovou důvěru sněmovny, ukázalo se, že sen o "stojedničkové" většině se rozplynul stejně jako naděje o udržení se u moci a Kalouskově straně nezbylo nic jiného, než se pokusit zachránit si alespoň pověst pravdomluvnosti a přihlásit se k názoru, že jediným řešením patové situace (samozřejmě způsobené zradou partnerů na pravici - ODS) je rozpuštění sněmovny a předčasné volby.

Nedejte se, milí občané, mýlit dalšími výlevy představitelů propadlé koalice o státnické odpovědnosti, která velí, aby se co nejvýrazněji zkrátilo období zcela nelegitimní vlády přátel prezidenta! Jsou to jen (v naší politické džungli) oblíbené žvásty, snažící se přenést odpovědnost za hanebný pád minulé vlády na někoho jiného a snaha získat pro sebe body u těch, kdo nejsou příteli prezidenta Zemana.

Ani já zdaleka nejsem jeho obdivovatelem. Musím však uznat, že se chová přesně tak, jak svým voličům slíbil. Že má dostatek odvahy postavit se zdánlivé přesile svých oponentů a přesně cílenými (navíc zcela jasně a otevřeně formulovanými a deklarovanými) kroky dosáhnout cílů, které považuje za prospěšné pro tento stát.

Nenechte se oblbnout řečmi o nebezpečí autoritářského systému, který porušuje ústavní zvyklosti. Pronášejí je velmi ochotně ti, kterým - jak se ukázalo - o tento stát vůbec nejde.

Opakuji: nejsem Zemanovým obdivovatelem ani příznivcem. Oceňuji však, že si pevně stojí na svém. Nepodráží. Je sám sebou a je možné mu věřit, že to, co říká, také koná.

Naší neobvykle rozbité a rozdělené společnosti ukázal, že stojí za to stát pevně za svým názorem. Podařilo se mu naplnit slib, že vyřeší stávající politickou krizi a umožní jediné rozumné řešení: konání předčasných voleb.

Pane prezidente, zasloužíte si úctu.

0
Vytisknout
12776

Diskuse

Obsah vydání | 12. 8. 2013