Nechal jsem se načapat a byl jsem při tom načapán

11. 8. 2013 / Lubomír Brožek

čas čtení 1 minuta

Nechal jsem se načapat, neboť jsem opravdu uvěřil, že autorem deseti strategií proti mediální manipulaci je Noam Chomsky, při čemž mě načapal jeden čtenář Britských listů. Děkuji. Inu, jak pravil Seneca: "Člověk může věřit všem, anebo nikomu. To první je čestnější, to druhé bezpečnější."

Autorem mystifikace je tedy bůhvíjaký pseudochomsky. Sám Noam Chomsky se od obsahu zásadně nedistancuje, vymezuje se především k formě spojené se svým jménem. O tom, že většina uvedených strategií skutečně funguje, může těžko někdo pochybovat. To ale v žádném případě neomlouvá fakt, že jméno světoznámého lingvisty bylo zneužito.

Avšak když už jsme u konspiračních teorií, dovolím si připojit ještě jedenáctou strategii mediální manipulace. Prostě se klidně uveřejní například takováto (anebo jiná) manipulační strategie, do které se záměrně vkomponuje ověřitelná chyba (v tomto případě autorovo jméno). Celá strategie je pak, po "objevení" chyby, zpochybněna, fakticky sice může existovat, ale její vnímání se mění v konspirační teorii, mystifikaci, a ten, kdo se o text nekriticky opřel a vyšel z ní, vypadá jako spadlý z višně. Dobře mu tak.

0
Vytisknout
6944

Diskuse

Obsah vydání | 9. 8. 2013