CO SE STANE, KDYŽ DOSTANETE MOZKOVOU MRTVICI:

Nepomohl mi nikdo, už skutečně nevím, kam se obrátit

17. 1. 2014

čas čtení 3 minuty

I když riskuji, že mě zase někdo označí za žebrotu, musím tento článek napsat, píše Jan Posolda, email janposolda@seznam.cz. Přes veškeré zkoušení se mě nepodařilo sehnat pomoc ve velmi složité situaci. I když nabízím, že v rámci možností tuto částku budu vracet, nikoho jsem nesehnal.

Neziskové organizace vám nepomůžou, i když ve svých vystoupeních tvrdí, že pomáhají lidem v nouzi. Podle mojí zkušenosti to není pravda. Celá věc došla tak daleko, že mám na krku soudní jednání o zaplacení dluhu.

Po zaplacení dlužných částek jsem schopný finanční výpomoc vracet. Zkoušel jsem i zveřejnit svůj případ přes televizi-marně. Takže tvrdit, že žijeme v právním a demokratickém státě je výsměch obyčejným lidem.

V podstatě je to můj konec a nic přes veškerou snahu s tím nic neudělám. Nevím, zda můj článek otisknete, jsem již hodně skeptický, ale v mé situaci se nedivte.

Mezinárodní úmluva o právech zdravotně postižených občanů garantuje pomoc státu lidem, kteří jsou v nouzi, aby zabránila jim sklouznout do sociálního vyloučení.

Opak je pravdou.

Již více jak rok žádám o příspěvek na péči a pořád to k ničemu nevede. Ani žádný jiný příspěvek mě nepřiznali. Pořád kladou nějaké překážky, aby nemuseli něco přiznat.

Nyní již nemám velký prostor k manévrování, takže je v podstatě jisté, že mám na krku exekuci. Již mám pouze jen pár dní, jak se ji vyhnout. Takže je možné, že mě zabaví i počítač a tím budu odříznutý od světa úplně.

Jan Posolda má úhrnem dluh kolem 400 000 Kč. Píše: "Já vím, že je to velká částka, ale já jsem nepočítal s tím, že mě postihne mozková mrtvice a snažil jsem se pomoci dceři s rodinou, aby se dostali z neoprávněné exekuce a tyto částky jsem používal na hrazení inkasa. Do července minulého roku jsem celou situaci zvládal bez problémů, nemoc mě udělala čáru přes rozpočet.

Přitom by stačilo, kdyby mně konečně po roce a půl úřad práce přiznal příspěvek na péči, na který mám nárok, protože jsem závislý na pomoci druhých lidí.

I žaloba na stát na odškodnění se protahuje, i když nyní mě konečně soud přiznal bezplatné právní zastoupení a přidělil mě právnici. Dělám veškeré kroky i právní, abych se s této situace dostal.

Číslo účtu Jana Posoldy je 000000-1365459003/0800.U České spořitelny má úvěr v současné výši 107 019,95 Kč a druhý ve výši 207 299,31 Kč + kartu na bankomat na 20 000 Kč. Další půjčka je u f.CETELEM ve výši 70 000 a u Providentu ve výši 35 000Kč. To jsou největší půjčky , které Jan Posolda má, pak jsou menší nedoplatky na inkasu. "Pokud by byla nějaká možnost výpomoci, tak bych potřeboval to poslat nějakým jiným způsobem ne na účet, protože Česká spořitelna mi každou částku, která přijde na účet, zadrží," píše.

Je poté, co invalidu nechal stát na holičkách, jiná možnost než vyhlásit osobní bankrot? Jak je možné, že se v ČR lidé dostávají do takovéto situace, kdy jsou systematicky existenčně ničeni? Půjčky si přirozeně není možno brát k úhradě průběžných nákladů, neboť je to samozřejmě mnohem dražší než bez půjček... (JČ)

0
Vytisknout
17119

Diskuse

Obsah vydání | 17. 1. 2014