Od Pravého sektoru či Svobody se oficiální evropská ani česká politika nedistancovala

26. 2. 2014 / Milan Daniel

čas čtení 2 minuty

Kdo sleduje události posledních měsíců na Ukrajině, velmi dobře ví, že klást názorové rovnítko mezi odpůrce Janukovyčova režimu nelze. Stejně jako před pětadvaceti lety v Československu je zejména na Západě Ukrajiny většina lidí, která si přeje skoncovat s korupcí, bídou, chce svobodu a vidí civilizovanou Evropu jako svůj cíl. Přestože však Češi i Slováci měli před čtvrtstoletím stejné tužby a cíle, nikdy se k násilí jako formě politického boje neuchýlili. Neudělali to konečně ani v listopadových dnech roku 1989, kdy se československý komunistický režim hroutil.

Přestože byla na Ukrajině situace jiná, přece jen pouze před několika dny směřovala k relativně klidnému řešení. Mezi režimem a opozicí byla sjednána dohoda, na jejímž základě mělo dojít k uklidnění situace a civilizovanému, ústavnímu řešení. Následoval však -- jak známo -- výron násilí (odstřelovači, Molotovy koktejly, dlažební kostky a tyče) ze strany militantních demonstrantů, který se stal důvodem pro použití násilí ze strany režimu.

Je mi hluboce líto zmařených životů na obou stranách. Může za to však jenom Janukovyč a jeho režim? S chladnou hlavou je třeba vážit tu odpovědnost. Kdyby Západ viděl jako cíl jen postupný přerod Ukrajiny v civilizovanou evropskou zemi a nesnažil se přitom o geopolitické oslabení Ruska, kdyby odmítl jednat s fašisty a veškerou budoucí pomoc soužené zemi podmínil mj. i dodržováním dohodou změněné ústavy a lidských práv, nemohli by fašisté z Pravého sektoru a Svobody nikdy dostat křídla. A čeští extrémisté by si je potom sotva zvali jako úspěšného a zasloužilého partnera.

Namísto toho dochází k lynči, Pravý sektor chystá "lustrace", jsou káceny nejen pomníky Lenina, ale i ruských osobností (včetně kulturních), ruština, jíž mluví cca 30% občanů, je potlačována, Židé mají znovu obavy o své životy...

Jak je bude ta k fašismu účelově tolerantní Evropa krotit teď? A kdo pustil tu stvůru z řetězu?

0
Vytisknout
7875

Diskuse

Obsah vydání | 28. 2. 2014