O cenných a bezcenných obětech

17. 7. 2014 / Daniel Veselý

čas čtení 2 minuty

Dnešní Putinův nálet na Slavjansk usmrtil deset lidí včetně šesti dětí, a to v odvetě za dva zabité Rusy na území Ruska. Na Ukrajině už Rusko usmrtilo přinejmenším 230 Ukrajinců, ve velké míře civilistů včetně 49 dětí. Nicméně Rusko má právo bránit se, míní "světová veřejnost".

Uznávám, že srovnání aktuálního ukrajinsko-ruského konfliktu s izraelsko-palestinským konfliktem, potažmo jeho nynější násilnou fází, je ošemetné, avšak jisté podobnosti lze podle mého soudu dohledat.

Jestliže ukrajinský prezident Porošenko vede na východě země "protiteroristickou operaci" proti ruským separatistům používaje přitom těžkých zbraní včetně dělostřeleckých granátů a raket a umírají desítky civilistů ZDE, podobnost s nemilosrdným izraelským útokem na pásmo Gazy tu jistě nalezneme.

České sdělovací prostředky ale vesměs Porošenkově ozbrojené operaci fandí, protože Ukrajina bojuje s pátou kolonou jejich arcinepřítele -- Ruska. Českým komentátorům třeba nepřijde nemístné, že docházelo k útokům i na ruské pohraničníky, což by v případě útoku na izraelské pohraničníky ostře odsoudili. Vinen je přece agresivní Putin, nehledě na reálná fakta ZDE.

Na ruském území byli po dopadu dělostřeleckého granátu odpáleného ukrajinskou armádou usmrceni dva lidé, nicméně ruský prezident se prozatím neodvážil k prudké odvetě jako Izrael, na jehož území dopadají primitivní rakety odpalované Hamásem a Islámským džihádem a o život přišel jeden Izraelec. Avšak Izrael zaútočil už mnohem dříve, aniž by rakety odpalované z pásma někoho zabily. Přesto se Izraeli v českých médiích dostává daleko víc sympatií než Palestincům, a to navzdory naprosto základní informaci: okupant (Izrael) nemá práva, ale povinnosti vůči okupovaným (Palestinci). Ti mají právo se bránit. Izrael se z této definice nemůže bránit před okupovanou populací ZDE.

Co z výše uvedeného vyplývá? Česká média "žijí" v naprostém područí vyhrocené ideologie, kdy si nejsou životy obyčejných lidí rovny -- ceněny jsou především životy Ukrajinců a Izraelců, podíváme-li se na tyto dva paralelně probíhající konflikty. Na civilních životech nepřátelských zemí a režimů zase tolik nesejde. Dokud si ale nebudeme vážit lidského života bez ohledu na jeho geografickou polohu a ideologickou příslušnost, nemáme morální právo hodnotit žádné násilí.

0
Vytisknout
9670

Diskuse

Obsah vydání | 18. 7. 2014