Human Rights Watch: Násilná mizení na Krymu

8. 10. 2014

čas čtení 11 minut

Nejméně sedm osob na Krymu nuceně zmizelo nebo se pohřešuje od května 2014, včetně dvou, které jsou nezvěstné od 27. září. Tři z nich jsou krymští Tataři a dva další proukrajinští aktivisté. Krymští Tataři obecně vzato otevřeně oponují ruské anexi Krymu provedené v březnu. Další dva krymští Tataři, kteří zřejmě nemají politické vazby, zmizeli v nedávných dnech. Tělo jednoho z nich bylo 6. října nalezeno oběšené. Faktické úřady na Krymu by měly tyto případy neprodleně a důkladně vyšetřit a volat osoby s nimi spojené k zodpovědnosti, prohlásila organizace na ochranu lidských práv Human Rights Watch.

"Mizení na Krymu přispívá k atmosféře strachu a nepřátelství postihující každého, kdo je proukrajinský, včetně krymských Tatarů," říká Julia Gorbunovová, výzkumnice pro Evropu a Střední Asii při Human Rights Watch (HRW). "Je třeba, aby faktické úřady vyšetřily všechny potenciální verze těchto zmizení, včetně toho, zda za nimi nestojí polovojenské skupiny a ruské bezpečnostní síly."

V posledních šesti měsících faktické úřady trvale zvyšovaly tlak na některé členy krymskotatarské komunity. Úřady vydaly několik varování Medžlisu, orgánu zastupujícímu krymské Tatary ve vztazích se státem a mezinárodním společenstvím, kvůli tomu, co nazývají "extrémistickými" aktivitami, včetně vyvěšení ukrajinské vlajky v sídle Medžlisu.

Úřady hrozily rozpuštěním Medžlisu a v září prohledaly a zapečetily jeho sídlo. Bývalým i současným představitelům Medžlisu zakázaly vstup na Krym na pět let, jednomu v květnu a dalšímu v červnu. V srpnu a září úřady provedly desítky dotěrných prohlídek v mešitách, školách, soukromých domech krymských Tatarů, přičemž tvrdí, že hledají zbraně, drogy a "zakázanou literaturu".

27. září zmizeli dva mladí krymskotatarští bratranci poté, co byli spatřeni, jak jsou tlačeni do dodávky dvěma muži v černých uniformách. V posledním květnovém týdnu s několikadenním odstupem zmizeli tři aktivisté proukrajinské skupiny, jeden z nich krymský Tatar. Rodiny dvou z nich tvrdí, že měli za sebou nepřátelská setkání s opolčeneckými skupinami, k nimž došlo v březnu

HRW v minulosti zdokumentovala další případy zneužívání ze strany opolčeneckých a polovojenských skupin na Krymu, včetně útoků a únosů proukrajinských aktivistů, a prohlásila, že krymské úřady by měly odzbrojit a rozpustit tyto jednotky a vyšetřit ty, kdo nesou zodpovědnost za případy zneužívání. HRW v březnu doložila nucená zmizení sedmi osob na Krymu; šest jich bylo nakonec propuštěno, ale tělo jednoho z nich, krymského Tatara z oblasti Simferopolu, bylo třináct dnů po únosu nalezeno se stopami násilné smrti.

"Úřady musejí zjistit, co se s těmito lidmi stalo," říká Gorbunovová. "Jak jedna osoba po druhé mizí z dohledu bez jakéhokoliv zjištění těchto případů, vysílá se signál osobám za to zodpovědným, že mohou dál beztrestně pokračovat."

27. září zmizeli osmnáctiletý Isljam Džeparov a jeho třiadvacetiletý bratranec Dževdet Isljamov, oba krymští Tataři, z vesnice Sarji-Su poblíž města Bělogorska. Džeparovovův otec Abdurešit sdělil HRW, že mladíci byli naposledy spatřeni na silnici nedaleko Bělogorska, jak jsou vtlačeni do dodávky.

Otec tvrdí, že večer 27. září se mladíci vydali na návštěvu Isljamova strýce, který žije v této oblasti. Kolem sedmé večer rodinný přítel otci řekl, že když jel domů po silnici k Sarji-Su, viděl dva muže v černých uniformách prohledávat oba mladé muže, pak je vtlačit do modré dodávky s tónovanými skly a odjet. Svědek sdělil, že muži jednali "rychle a profesionálně". Otec volal na policii, která přijela a vyslechla jeho a svědka zmizení.

Abdurešit Džeparov je známým představitelem krymskotatarské komunity, bývalým delegátem Kurultaje, voleného výboru krymskotatarské komunity, a bývalým poslancem Medžlisu.

Džeparov sdělil HRW, že ve dnech následujících po zmizení jeho syna navštívily jeho dům stovky krymských Tatarů z jiných částí Krymu, aby mu vyjádřily podporu. 1. října Sergej Aksjonov, de facto krymský premiér, navštívil Sarji-Su a setkal se s několika dalšími zástupci krymskotatarské komunity. Aksjonov ujistil příbuzné, že úřady dělají vše, co je v jejich silách, aby vyšetřily všechny případy zmizení, a popřel jakoukoliv souvislost zmizení s takzvanými opolčeneckými skupinami.

Abdurešit nicméně sdělil HRW, že v srpnu a září úřady nepřetržitě zvyšovaly tlak na krymské Tatary v jeho sousedství a prováděly invazivní prohlídky kvůli "zakázané literatuře", drogám a zbraním v soukromých domech, mešitách a školách.

"Desítky lidí v maskách a s automatickými zbraněmi přicházely za úsvitu, někdy přikázaly celé rodině, aby si lehla tváří k zemi na podlahu a obrátily jejich dům vzhůru nohama. Stalo se to několika mých sousedům. Nevím, jaké jsou pohnutky. Vše co vím je, že dnes je na Krymu nebezpečné být krymským Tatarem."

Skupina Crimean Field Mission monitorující lidská práva v Simferopolu oznámila, že 22. května kolegové a příbuzní ztratili kontakt s čtyřiadvacetiletým Leonidem Koržem, členem proukrajinské aktivistické skupiny Ukrajinskyj narodnyj dom (UND). 25. května jeden z lídrů skupiny Timur Šajmardanov, hovořil o zmizení Korže na setkání s pastorem Armády spásy v Simferopolu.

Následujícího dne čtyřiatřicetiletý podnikatel Šajmardanov ráno odešel z domu cestou do práce už nebyl spatřen. Šajmardanovova manželka Olga Šajmardanovová sdělila HRW, že manžel jí řekl, že jde do banky a v poledne vyzvedne jejich osmiletého syna ze školy. Říká, že volala manželovi v jedenáct, ale jeho telefon byl vypnutý. Nedokázala s ním poté navázat kontakt. Další pokusy příbuzných zjistit místo jeho pobytu, včetně cestou policejního vyšetřování, byly neúspěšné.

Šajmardanovova rodina ohlásila jeho zmizení policii 27. května, ale vyšetřování bylo zahájeno teprve 9. června. Šajmardanovova sestra sdělila HRW, že když se koncem července setkala s jedním z vyšetřovatelů, vyptával se jí na jeho náboženské přesvědčení, zda dovede číst Korán a dovede střílet, a zda ona sama měla "blízko k nějaké extrémistické organizaci". Když se dotázala, proč je to důležité, vyšetřovatel naznačil, že Šajmardanov mohl odejít na východní Ukrajinu bojovat proti povstalcům.

30. května zmizel další člen UND, Sejran Zinedinov, třiatřicetiletý krymský Tatar a otec tří dětí. Jeho příbuzní a další aktivisté sdělili HRW, že Zinedinov se snažil najít Šajmardanova.

Zinedinovova matka Elvira Zinedinovová, sdělila HRW, že Zinedinov a jeho manželka se 30. května zdržovali doma ve vesnici Stroganovka v Simferopolské oblasti. Kolem 19:40 Sejran řekl, že musí jít promluvit se Šajmardanovovou ohledně zmizení jejího manžela. Zinedinovová tvrdí, že syn opustil dům v tom co měl na sobě a nevzal si sebou peněženku, pas, ani řidičský průkaz. O půl hodiy později zavolal manželce, sdělil jí, že jde domů, a požádal ji, aby začala s večeří. Avšak nevrátil se a nebral telefon, když mu žena později večer volala.

Šajmardanovová později sdělila Zinedinovovým příbuzným, že měla se zmizelým krátký rozhovor na cestě hned za hranicemi vsi, asi 300 m od jeho domu. Říká, že jí Zinedinov sdělil, že má důvod věřit, že do zmizení jejího manžela byli zapojeny síly místních opolčenců. Rozhovor trval dvacet minut, načež Šajmardanovová odjela autem a Zinedinov mířil pěšky domů.

Šajmardanovova rodina sdělila HRW, že Šajmardanov i Zinedinov měli v březnu nepřátelská setkání s jednotkami opolčenců a že Šajmardanov řekl příbuzným, že je sledován, několik dní předtím, než zmizel.

Zinedinovovi příbuzní ohlásili zmizení policii ráno 31. května, ale policie zahájila vyšetřování až po dvou měsících. Příbuzní sdělili HRW, že před zahájením vyšetřování byl hlavní vyšetřovatel případu desetkrát vyměněn. Zinedinovová také tvrdí, že vyšetřovatel telefonoval rodině první říjnový týden, aby jí oznámil, že vyšetřování nijak nepokročilo.

"Vyšetřovatel mi položil mnoho otázek ohledně aktivismu mého syna a jaké byly jeho postoje k Rusku, ale nepředložil žádnou informaci o tom, jak a proč zmizel. Jsou to čtyři měsíce a nevím nic. Jeho dcera se narodila v červenci a on se s ní nikdy neviděl."

HRW zdokumentovala dva případy mladých krymských Tatarů, kteří zmizeli, ačkoliv není jasné, zda zmizení má nějaký vztah k polovojenským, opolčeneckým nebo dalším skupinám. Pětadvacetiletý Asanov se ztratil 29. září cestou do práce. Jeho sestra Feride tvrdí, že nebyl politicky aktivní, ačkoliv příležitostně na sociální síti Vkontakte diskutoval záležitosti spojené se situací krymských Tatarů. Sestra říká, že Asanov opustil svůj dům v Saki v 8:30, aby odjel autobusem do Jevpatorije, rekreačního města zhruba 22 km daleko, kde pracoval u ochranky v lázních.

Příbuzní tvrdí, že přítel později ráno viděl Asanova na autobusové zastávce v Jevpatoriji. Ale zaměstnavatel říká, že do práce nedorazil, a když se mu příbuzní během dne snažili dovolat, jeho telefon byl vypnutý. Pokusy příbuzných zjistit, kde se nachází, byly neúspěšné. Večer 29. září rodina ohlásila zmizení místní policii, která zahájila vyšetřování.

6. října policie nalezla Asanovovo tělo oběšené v opuštěné budově v Jevpatorii. Okolnosti jeho smrti jsou nejasné.

Třiadvacetiletý Eskender Apseljamov zmizel 3. října. Příbuzní sdělili HRW, že opustil byt kolem 5:30 cestou do práce, kam ale nedorazil. Naposledy byl viděn kolem osmnácté hodiny v samoobsluze přibližně 400 metrů od zaměstnání, když si kupoval cigarety. Pokusy příbuzných zjistit místo jeho pobytu se nesetkaly s úspěchem. Policie zahájila vyšetřování.

Příbuzní obou mužů tvrdí, že žádný nebyl politicky aktivní, a HRW nenalezla žádný důvod naznačující, že by se mohli stát terčem únosu. Ale s ohledem na znepokojivý trend únosů a vyhrožování krymským Tatarům během posledních pár měsíců by okolnosti jejich zmizení měly být důkladně vyšetřeny.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8784

Diskuse

Obsah vydání | 10. 10. 2014