Ukrajinskému parlamentu budou dominovat dvě proevropské strany

27. 10. 2014

čas čtení 1 minuta

Po sečtení asi třetiny hlasů v ukrajinských volbách získala Jaceňukova Lidová fronta 21,57 procent hlasů, Porošenkův blok 21,54 procent hlasů.

Z výsledků vyplývá, že Porošenko zřejmě bude dál spolupracovat s Jaceňukem, který zaujímá agresivnější postoj vůči Rusku než Porošenko, ale je považován za rozumnou volbu pro hospodářská rozhodnutí.

Pětiprocentní hranici překonalo i několik dalších stran, včetně Opozičního bloku, který se skládá ze spojenců bývalého prezidenta Viktora Janukovyče. Ten získal téměř 10 procent hlasů. Do parlamentu se zřejmě dostane i strana Vlast bývalé premiérky Julie Tymošenkové, která získala přibližně 6 procent hlasů, a strana Svépomoci, která se skládá především z bývalých majdanských aktivistů. Do parlamentu se dostala i kontroveerzní Radikální strana Oleha Ljaška, který je známý svými neortodoxními a potenciálně protizákonnými eskapádami v konfliktu na východě země a symbolem jehož strany jsou vidle. Jiné nacionalistické a extremně pravicové strany se však do ukrajinského parlamentu nedostaly.

V novém parlamentu zjevně zasedne celá řada bývalých aktivistů z Majdanu, dále investigativní novináři, váleční veteráni a příslušníci dobrovolnických praporů, kteří kandidovali pro celou řadu politických stran.

V pondělí dopoledne vyslala Moskva do Kyjeva smířlivý signál. Náměstek ministra zahraničí Georgij Karasin uvedl, že Moskva výsledky ukrajinských voleb uzná. "Čekáme na oficiální výsledky, protože se šíří spousta rozporných informací, avšak už je jasné, že navzdory tvrdé a špinavé předvolební kampani jsou volební výsledky platné," uvedl a dodal: "Rovnováha sil, která z toho vznikne, doufejme umožní ukrajinskému vedení vážně se zabývat základními problémy sppolečnosti."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6485

Diskuse

Obsah vydání | 29. 10. 2014