V Budapešti demonstrovalo proti Orbánově dani z internetu 100 000 osob

29. 10. 2014 / Amy Mackinnon

čas čtení 3 minuty

< "Tati, co je to demokracie?" - "To nevím, synu, my jsme Maďaři."

V Budapešti se už druhý večer konaly demonstrace. Až 100 000 lidí (jak odhaduje tisková kancelář Reuters) vyšlo do ulic protestovat proti navrhované dani z užívání internetu. Byl to dosud největší pouliční protest od doby, kdy se k moci dostal premiér Orbán a strana Fidesz.

Demonstranti drželi nad hlavami své mobilní telefony a skandovali "Orbán takarodj!" ("Orbán ven!") a "Viktátor!". Útočili tak na premiéra Viktora Orbána, jehož vládnoucí strana Fidesz zdanění internetu navrhuje.

An English version of this article is in CLICK HERE

Další fotografie jsou pod tímto článkem a ještě jiné pod anglickou verzí tohoto článku.

Daň má být první světovou přímou daní z užívání internetu a aktivisté ji kritizují jako útok na svobodu internetu.

Podle původního návrhu se mělo platit 150 forintů (asi 14 Kč) za každý gigabyte dat, který si uživatel začne stahovat, ale po demonstraci v neděli večer, jíž se účastnilo 10 000 osbo, byl návrh zákona v pondělí pozměněn. Maximálně má dosáhnout daň 700 forintů (asi 60 Kč) pro soukromé uživatele a 5000 forintů (asi 435 Kč) pro firmy.

Navzdory těmto ústupkům se úterní demonstrace účastnilo až podle tiskové kanceláře Reuters až 100 000 lidí. Aktivisté požadují, aby byla daň úplně zrušena. Organizátor protestů Balasz Gulyas uvedl: "Daně zkorumpovaným daňovým úřadům a Viktoru Orbánovi platit nebudeme," a dodal, že by žádná daň z internetu nebyla, kdyby Orbán rezignoval.

Zdá se, že nápad zavést daň z internetu pochází přímo od Orbána, poté, co v pondělí přiznal předseda maďarského parlamentu László Kövér, že premiér poslance své strany neinformoval o této dani, než byla oznámena veřejnosti, a že se v této věci nekonaly žádné konzultace.

Ve svém prohlášení v parlamentu v pondělí konstatoval ministr ekonomiky Mihaly Varga, že daň budou platit telekomunikační společnosti a nikoliv sami uživatelé internetu.

Aktivisté na úterní demonstraci zdůrazňovali, že jejich rozhořčení se netýká pouze finančních dopadů této daně.

"Nejde vůbec o tu konkrétní finanční částku, jde o to, že jestliže dovolíte vládě, aby na vás uvalila daň z internetu, může to mít další důsledky. Dává to vládě moc omezovat internet, a o to hlavně jde, ne o 700 forintů," řekla Sofie, šestadvacetiletá Budapešťanka.

Andreas, šestadvacetiletý hudebník, dodal: "Je to naprosto nepřijatelné... Jsem proti jakémukoliv zdaňování internetu. Doufám, že do ulic bude vycházet stále více lidí a bude protestovat proti všem těm šokujícím a protidemokratickým opatřením, která tato vláda zavedla. Jsem tady, protože nám nic jiného nezbývá, musíme sami vyjít do ulic a tyhle věci odmítnout. Je velmi těžké věci změnit a zbavit se této vlády."

Protesty se konaly nejen v Budapešti, ale i v dalších patnácti městech po celé zemi, včetně měst Pécs, Vác, Debrecen, Miskolc a Szeged.

Proti návrhům daně z internetu se sjednotili lidé z celého politického spektra. Protesty podpořila liberální strana LMP, socialisté i ultrapravicový Jobbik.

Maďarský parlament má o návrhu zavést daň z internetu hlasovat 18. listopadu.






0
Vytisknout
8506

Diskuse

Obsah vydání | 31. 10. 2014