Kdo je francouzský islamista, kterého se USA snaží zabít v Sýrii?

29. 10. 2014

čas čtení 3 minuty

Cílem útoku amerických střel Tomahawk se koncem září v Sýrii stal čtyřiadvacetiletý francouzský občan David Drugeon. Podařilo se mu však vyváznout. A tak nepravděpodobný příběh katolického synka z Bretaně, který dospěl ve významného příslušníka al-Kajdy, pokračuje.

David Drugeon se narodil v roce 1989 v dělnické rodině v bretaňském městě Vannes. Matka byla oddanou katoličkou, zatímco v okolí žil velký počet přistěhovalců s různým náboženským zázemím. Býval vášnivým fotbalistou a celkově až do roku 2002 vypadal jako dost typický mladý Francouz. Zlom přišel po rozvodu rodičů, když otec rodinu opustil. Bylo mu třináct. Jak je bohužel někdy typické, David se pokusil napravit otřesený život extrémistickým náboženstvím.

Nejde přitom o volbu islámu. Také jeho bratr se stal oddaným muslimem, který ale v občanském životě nevyvolává žádné problémy a kontroverze. Na rozdíl od Davida.

Toho po 11. září oslovili radikální salafisté z blízkého sousedství. Brzy od nich přijal náboženskou nesnášenlivost a začal si říkat Daúd. Jeden místní salafista se stal pro opuštěné chlapce náhradní otcovskou figurou.

Daúd se postupně zbavoval zájmů nesouvisejících s extrémní verzí islámu. Kdysi si přál stát se architektem, ale namísto toho věnoval čas politickonáboženské indoktrinaci a nabídku rodičů, že mu umožní studium, odmítl. Místní policie věděla o jeho extrémistických aktivitách a skupině kolem nich, ale považovala Daúda prostě jen za praštěného puberťáka bez významu.

Centrem zájmu služby DGSE se stal kvůli třem cestám do Egypta v letech 2008-2010. Cesty financoval brigádami v nejroztodivnějších zaměstnáních. Tři měsíce až půlrok pracoval, pak se vracel do Egypta, kde studoval na islámských školách a zdokonaloval se v arabštině. Stále ještě zůstával v kontaktu s rodinou a ál miloval chůzi v lese. I to se však ještě mělo změnit.

Na jaře 2010 mladý džihádista zcela opustil dosavadní život. V dubnu se rozloučil s otcem, odcestoval z Bruselu letadlem do Káhiry a za několik měsíců poté se vynořil v Pákistánu, ve mětě Miranšáh v pohraniční provincii Severní Vazíristán s výraznou přítomností al-Kajdy. Zde strávil tři roky. Zapojil se aktivně do tažení místního Talibánu, udělal si jméno jako šikovný výrobce bomb a přijal nick Sulejman. Stal se součástí frankofonního kádru džihádistů, z nějž mnozí pocházeli z Maghrebu, a úzce spolupracoval s jejich lídrem Moezem Garsallaouiem, Koncem září 2011 se k nim připojil fanatický Muhammad Merah, který prodělal výcvik v zacházení se zbraněmi, vrátil se do Toulouse a dopustil se příšerného vraždění.

David Drungeon je možnou spojkou mezi drobným kriminálníkem z Toulouse Merahem a al-Kajdou.

Garsallaouiho zabil americký dron v říjnu 2012, ale Drungeon útok přežil. Nedlouho poté odcestoval do Sýrie bojovat proti Asadovi. Zde však už byl lídrem sám, navzdory mladému věku.

Americké útoky v Sýrii před pár týdny také přežil. A dokud mu štěstí přeje, pěstuje legendu o konvertitovi z Bretaně, který bojuje proti "nevěřícím" hned v několika zemích.

Podrobnosti ve francouzštině: ZDE

0
Vytisknout
9648

Diskuse

Obsah vydání | 31. 10. 2014