Spojené státy označily izraelského premiéra za "zbabělce" a "sráče"

29. 10. 2014

čas čtení 1 minuta

Americké vztahy s Izraelem zaznamenaly rekordní míru hněvu a nepřátelství. Vysocí činitelé Obamovy vlády označili premiéra Binyamina Netanyahu za "zbabělého sráče" ("chickenshit prime minister", "coward"), který se zajímá daleko více o vlastní přežití než o mír.

Toto zuřivé hodnocení izraelského premiéra vyšlo v rozhovoru v americkém časopise Atlantic. Zveřejnily ho tam nejmenovaní vysocí američtí činitelé. Autor rozhovoru, americký novinář Jeffrey Goldberg varoval, že americko-izraelské styky jsou "v totální krizi" a že po nadcházejících kongresových volbách v USA se mohou jedině zhoršit. Netanyahui se hněvivě bránil, že je "terčem útoku, protože hájí Izrael". Netanyahuova vláda se rozhodla zahájit další ilegální výstavbu osad v okupovaném východním Jeruzalémě a na západním břehu Jordánu.

"Dobrá věc ohledně Bibiho je, že je to zbabělý sráč," konstatoval jeden americký politik, citovaný v časopise The Atlantic. "Dobrá věc je, že se bojí zahajovat války. Špatná věc je, že neudělá nic ke smíření s Palestinci či se sunnitskými arabskými státy. Jediné, o co se zajímá, je ochraňovat sám sebe před politickou porážkou. Není to Rabin, není to Šaron. Vůbec to není Begin. Je to zbabělec."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8454

Diskuse

Obsah vydání | 31. 10. 2014