Je nutno znovu začít jednat. Podaří se to tentokrát?

Zase přicházejí případy zoufalých obětí exekutorského průmyslu

4. 12. 2014 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty

Poslední dobou se opět množí zoufalé prosby o pomoc od českých občanů, kteří se stali obětí tvrdě parazitického chování příslušníků obscénního českého exekutorského průmyslu. Tak, jak to dokazuje výše zveřejněný případ tvrdě postižené rodiny Bartekových z jižních Čech (na Britské listy je upozornil Jindřich Ginter, redaktor deníku Právo, který se na naše upozornění zabývá případy existenčního ničení občanů exekutorskými mafiemi dlouhodobě), je to vždycky skoro úplně stejné. "Podnikatelé" z exekutorského průmyslu číhají na slabší členy společnosti, než ti udělají finanční chybu, anebo se dostanou do potíží v důsledku náhlé nemoci, nezaměstnanosti či problémům v rodině. Pak se parazitičtí exekutoři na oběť vrhnou jako pavouk na mouchu v síti a VYDĚLÁVAJÍ tím, že ji existenčně zničí. Exekutorské zákony, které politikové vytvořili exekutorskému průmyslu na ruku, neumožňují úniku. Vytvoření těchto zákonů, umožňujících plánovité existenční ničení statisíců občanů, bylo bezpochyby trestným činem.

Ten trestný čin je nutno mezinárodně soudně stíhat.

Nikde v žádné civilizované evropské zemi neexistuje právní situace, kdy by mohli paraziti vydělávat na existenčním zničení svých spoluobčanů. Něco takového dovoluje jen kriminální stát.

Jsem přesvědčen, že existující česká exekutorská praxe je drastickým porušením evropské legislativy o lidských právech. Je naléhavě nutné pohnat v této věci Českou republiku k evropskému soudu pro lidská práva. Najdou se právní odborníci, kteří by byli ochotni takovou žalobu podat?

Už jsme se takový tým pokoušeli sestavit, bohužel bez úspěchu. Je však nutno to zkusit znovu:

Myšlenka je to jednoduchá: Potřebujeme jednoho, nebo několik právníků, ideálně znalých zákonodárství Evropské unie, kteří by zpracovali dva tři nejdrastičtější případy obětí českých exekutorů a na jejich základě žalovali Českou republiku u evropského soudu pro lidská práva za hrubé porušování lidských práv těchto občanů.

Podnikli jsme v Britských listech v této věci dvě akce: Vyhlásili jsme čtenářskou finanční sbírku na podporu exekutorského projektu, i když nezastíráme, že peníze, které kdy můžeme vybrat, mohou být jen velmi krátkodobou záplatou pro jakoukoliv právní akci mimo hranice České republiky - náklady soudních procesů tohoto druhu mohou jít do milionů euro. Nicméně byly případy, kdy občan úspěšně žaloval u Evropského soudu svůj vlastní stát - například v Polsku, kde ženy vysoudily změnu zákona a odškodné za nezákonný zákaz interrupce i u nemocných lidí, které uvedlo těhotenství do ohrožení života.

Jak pravidelně uvádíme ve výkazech účetnictví Občanského sdružení Britské listy, na exekutorský projekt se vybrala částka 156 375,59 Kč, která je stále k dispozici.

Druhou naší akcí byl pokus dát dohromady skupinu právníků, která by nalezla požadované dva nebo tři případy do nebe volajících obětí a byla ochotna jít s těmito případy k evropskému soudu.

A zde došlo k fiasku: Bohužel, i když se skupina právníků několikrát sešla, nepodařilo se nám nikoho z nich přimět, aby v této věci něco konkrétního udělal. Britské listy se pak z organizačních důvodů (problémy na univerzitě v Glasgow, atd.) dlouho nemohly věnovat oživení tohoto projektu.

Situace v ČR však zůstává nadále havarijní.

Je načase pokusit se tento projekt znovu oživit. Apelujeme na právní odborníky i na aktivisty v této věci. Ozvou se nám právní odborníci, kteří by byli ve veřejném zájmu schopni a ochotni vypracovat na základě několika případů mezinárodní žalobu k evropskému soudu?

Čekáme. Doufáme, že napodruhé právní veřejnost nezklame a ve veřejném zájmu dokážeme zamezit likvidaci nevinných lidí exekutorskými parazity.

Prosíme, ozvěte se nám.

Děkujeme.

Jan Čulík

šéfredaktor

0
Vytisknout
12031

Diskuse

Obsah vydání | 8. 12. 2014