Hekatomba ruské armády na letišti v Doněcku

5. 12. 2014

čas čtení 3 minuty

"Všeobecné ztráty mezi vojáky zapojenými do bojů v 6 hodin odpoledne moskevského času jsou "200" - 299, "300" - 190, z toho 96 v těžkém stavu. O tom, kde se nachází 171 dalších, není nic známo." Tak zní citát ze středeční tiskové konference generála Olexandra Rozmaznina z ukrajinského generálního štábu v Kyjevě.

V ruské vojenské terminologii se kódové označení "200" vztahuje k padlým a "300" ke zraněným. A prohlášení se vztahuje k ruským silám zvláštního určení útočícím mezi 30. listopadem a 1. prosincem na pozice ukrajinských vojáků bránících letiště v Doněcku. Podle Rozmaznina se bitvy zúčastnily jednotky 200. brigády speciálních sil Jižního vojenského okruhu z Rostova, mechanizovaný prapor a rota tanků 4. tankové brigády (tzv. Kantěmirovské), prapor 22. brigády speciálních sil a útočná rota 106. gardové divize vzdušně-výsadkových sil.

Jde o nejelitnější jednotky ruské armády v počtu přinejmenším několika tisíc osob podpořených několika tanky. Podle ukrajinských zdrojů v boji zahynul velitel jedné z ruských brigád.

Informace o průběhu bitvy jsou velmi skoupé. Proto je zatím známo, že k útoku ruských sil na starý terminál letiště došlo v neděli. Během dne informace pronikly do médií, ale v noci ukrajinské velení uvedlo, že terminál je pod kontrolou "kyborgů", jak nazývají vojáky bránící letiště. Během jediného dne mělo proběhnout několik útoků pravidelných jednotek ruské armády. Ztráty ukrajinských vojáků měly být malé - 2-3 za den a více než tucet jich bylo zraněno. Naopak ruské sdružení Gruz 200 hlásilo obrovské ruské ztráty. Hovořilo o 300 zabitých, ale málokdo tomu věřil. Ve středu se ukázalo, že to byla pravda.

Elitní jednotky ruské armády na letišti útočily do dokonale připravené ukrajinské obrany. Po prostudování plánů Rusové zahájili speciální operaci, přičemž organizovali zálohy ve starém terminálu. Podle zprávy generála Rozmaznina se útoku zúčastnili vojáci jednotek Vjatič z Armaviru a Edelvajs z Krasnodarského kraje, které ve starém terminálu utrpěly obrovské ztráty. Rusové údajně vůbec nechápou, co zde dělají. V úterý 2. prosince tisková služba ukrajinské a ruské armády oznámila zahájení jednání o příměří v okolí letiště v Doněcku.

Podle vyjádření generála Rozmaznina ruské síly a separatisté v Donbasu mají jednotky čítající 32 400 osob, včetně 6 000 - 10 000 vojáků pravidelné ruské armády. Mezi žoldáky převažují Čečenci zvaní "Kadyrovci" a členové tzv. kozácké armády. Vedle Rusů na straně separatistů bojují také občané Izraele, Srbska, Španělska, Itálie a dokonce i Brazílie. Na druhé straně v dobrovolnických praporech ukrajinské armády bojuje asi tisícovka cizinců, kteří pocházejí z USA, Francie a Ruska. Mezi nimi mají být důstojníci v aktivní službě a branci.

Podrobnosti v polštině: ZDE

0
Vytisknout
13750

Diskuse

Obsah vydání | 8. 12. 2014