V New Yorku se ve čtvrtek v noci konaly další protesty

5. 12. 2014

čas čtení 1 minuta

Videozáznam, na němž američtí policisté udusí bezbranného občana:

Ve čtvrtek v noci se konaly další většinou pokojné protesty v New Yorku a v jiných amerických městech proti rozhodnutí nestíhat trestně newyorského policistu, který usmrtil neozbrojeného černocha Erica Garnera udušením. Způsob, jimž ho znehybnil, je zákonem v Americe zakázaný.

Tisíce demonstrantů prošly ve čtvrtek večer v několika vlnách městem New York. Jedna vlna demonstrantů zastavila dopravu při svém pochodu z Manhattanu do Brooklynu přes Brooklynský most. Někteří demonstranti nesli rakve se jmény policistů, kteří zastřelili oběti. Skupiny demonstrantů také protestovaly na Times Square a u přívozu na State Islandu.

Demonstrace začaly při večerní špičce a počet demonstrantů během večera rostl. Mnoho demonstrantů předvádělo "umírání" na křižovatkách a policisté v ochranných oblecích je nutili, aby místo demonstrací opustili. Celá řada demonstrantů byla zatčena. Mnoho demonstrantů skandovalo poslední slova udušeného muže: "Nemohu dýchat."

Bílý dům ve čtvrtek oznámil, že prezident Obama a newyorský primátor Bill de Blasio budou spolupracovat na vytváření lepších vztahů mezi policií a menšinovými komunitami. Obamův generální prokurátor Eric Holder oznámil zahájení federálního vyšetřování, zda byla proušena Garnerova občanská práva.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8939

Diskuse

Obsah vydání | 8. 12. 2014