Lídr UKIP Nigel Farage je stejně nepopulární jako David Cameron

19. 12. 2014

čas čtení 1 minuta

Lídr euroskeptické strany UKIP Nigel Farage je nyní v Británii stejně nepopulární jako premiér David Cameron. Jeho popularita za měsíc poklesla o 14 procentních bodů.

Farage byl zasažen sexuálním skandálem, v němž figuroval bývalý generální tajemník jeho strany, a také spory kvůli námitkám vůči kojení na veřejnosti nebo výdajům na přistěhovalce.

53% dotázaných potenciálních voličů se v průzkumu společnosti Ipsos Mori vyjádřilo, že je s Farageovou prací nespokojeno a jen 33% spokojeno. Pouze 92% příznivců samotné UKIP je s ním spokojeno.

Výzkum také ukazuje, že preference Zelených vzrostly o 2% na celkových 9%. Naproti tomu dál klesají preference tradičních stran - labouristů, konzervativců a liberálních demokratů.

UKIP letos zaznamenala řadu úspěchů, avšak koncem listopadu utrpěla kvůli Farageově podpoře návrhu, podle nějž by děti emigrantů měly mít samy status emigranta - a taková změna by přitom zasáhla i jeho vlastní děti.

Počátkem prosince se Farage pustil do sporu ohledně kojení na veřejnosti.

Sexuální skandál, do nějž byl zapleten bývalý generální tajemník Roger Bird, evidentně také neprospěl. A o víkendu musel rezignovat stranický kandidát Kerry Smith, který kromě homofobních a rasistických poznámek žertoval na účet chudých lidí. Místopředseda strany Neil Hamilton se, jak se ukázalo, zastává návratu "civilizované vlády" do Jihoafrické republiky.

Ukázalo se rovněž, že strana si založením nové skupiny v EU přišla na 1,5 milionu liber a Farageova žena je placena z veřejného sektoru, což Farage popíral.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7485

Diskuse

Obsah vydání | 22. 12. 2014