Novinář, jenž upozornil na válečné zločiny po výhrůžkách šíitských milic, opustil Irák

13. 4. 2015

čas čtení 1 minuta

Šéf bagdádské kanceláře Reuters byl nucen během víkendu odjet ze země, když mu šíitské milice vyhrožovaly zabitím. Došlo k tomu kvůli reportáži z Tikrítu, jež dokumentovala, jak dav policistů zajaté islamisty usmrtil kopanci.

Ned Parker bezpečně opustil zemi poté, co se jeho jméno a fotografie objevily ve vysílání a na webech. Lidé napojení na šíitské milice žádali, aby byl vypovězen z Iráku nebo zabit.

Minulý týden byli dopisovatelé Reuters přítomni, když v domovském městě Saddáma Husajna Tikrítu dav iráckých policistů kopanci usmrtil zajaté islamisty, údajně kvůli pomstě za zabití plukovníka.

"Jednou z nejdůležitějších vlastností policejního státu je umlčet nesouhlas a upřít přístup k mezinárodním pozorovatelům kritickým vůči vládě, aby byly umožněny nekontrolované pogromy. Je to součást řízené kampaně," tvrdí Alí Chederí, bývalý poradce amerického velvyslanectví.

Zabití vězňů před novináři je pouze jedním v řadě případů beztrestného zabíjení příslušníky bezpečnostních složek zdokumentovaných v posledních měsících.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6049

Diskuse

Obsah vydání | 15. 4. 2015