Chorvatská prezidentka odsoudila rehabilitaci srbského generála

14. 5. 2015

čas čtení 2 minuty

Chorvatská prezidentka Kolinda Grabarová Kitarovićová odsoudila rozhodnutí bělehradského soudu rehabilitovat bývalého lídra četniků Dragoljuba "Dražu" Mihajloviće popraveného v roce 1946 za zradu a kolaboraci s nacisty.

Rozhodnutí bělehradského soudu vyvolalo ostré reakce v Chorvatsku, Srbsku a Bosně a Hercegovině. Opět tak vystupují do popředí staré neshody v postjugoslávském prostoru, spory o dějiny 2. světové války a konflikt mezi monarchistickými četniky a levicovými partyzány.

Zatímco příznivci srbských četniků u soudu slavili, chorvatská prezidentka reagovala označením Mihajloviće za "válečného zločince" a odsouzením "historického revizionismu".

"Rozsudek nemůže vymazat krutosti četnického hnutí spáchané ve spolupráci s nacisty a fašisty během 2. světové války, které přinesly velkou bolest a utrpení všem národům v regionu," dodala Kitarovićová.

Srbská aliance sdružení veteránů národněosvobozenecké války, SUBNOR, prohlásila, že rehabilitace Mihajloviće je "přepisováním historie 2. světové války".

"Rozhodnutí současně vymazalo nezpochybnitelný příspěvek Srbska k boji proti fašismu a vítězství protihitlerovské koalice, jehož se lidová partyzánská armáda účastnila," prohlásila SUBNOR.

Sdružení antifašistů a bojovníků národněosvobozenecké války v Bosně a Hercegovině také rozhodnutí soudu odsoudilo a prohlásilo, že bude mít "složité a obtížné důsledky".

"Soud v Bělehradě znova roznítil oheň nacionalistických a šovinistických aktivit, náboženského fanatismu a radikalismu v bývalé Jugoslávii. Neměli bychom být překvapeni, že toto rozhodnutí bylo přivítáno neonacistickými a neočetnickými silami, ale také ustašovskými bratry ve zbrani [chorvatskými ultrapravičáky] a dalšími členy fašistických organizací v regionu," říká prohlášení bosenské organizace.

Předseda Bosenské sociálně demokratické strany a bývalý premiér Bosenské federace Nermin Nikšić prohlásil, že rozsudek byl "fackou do tváře všem obětem četnických zločinů". prohlásil politik - a dodal, že ve válce z 90. let se právě četnické hnutí stalo inspirací pro ty, kdo se snažili etnicky vyčistit Bosnu a Hercegovinu od Muslimů a Chorvatů.

"Bosna a Hercegovina byla vytvořena na základě antifašistického boje proti Draźovi Mihajlovićovi, jenž bude připomínán jako kolaborant s Hitlerovým Německem a žádný soud nebo revizionistická historie to nezmění," dodal.

Lídr Srbské radikální strany Vojislav Šešelj, který se sám označuje za četnického "vévodu" a čelí obvinění z válečných zločinů, přivítal rozsudek a prohlásil, že všichni Srbové nyní budou smířeni.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6137

Diskuse

Obsah vydání | 15. 5. 2015