Řečtí poslanci schválili dohodu s věřiteli

16. 7. 2015

čas čtení 1 minuta

Řečtí poslanci schválili tvrdá ekonomická opatření vyžadovaná věřiteli jako podmínku pro zahájení jednání o poskytnutí 86 miliard eur v nových úvěrech. Zákon zahrnuje zvýšení daní a věku pro odchod do důchodu.

Premiér Alexis Tsipras ve svém projevu v parlamentu prohlásil, že Řekové chápou, že je lepší bojovat v nerovném boji, než složit zbraně. Řekl také, že je ochoten plnit "iracionální" návrhy, aby zabránil kolapsu bank a katastrofě pro Řecko.

Návrh byl schválen navzdory revoltě některých zastánců tvrdé linie v Tsiprasově straně. Mezi nimi byla i předsedkyně parlamentu Zoe Konstantopuluová, která odešla ze sálu a později se vrátila, aby pronesla projev o "velmi černém dni pro demokracii v Evropě".

Více než polovina členů ústředního výboru strany Syriza podepsala prohlášení odsuzující dohodu s věřiteli, které dohodu označuje za převrat.

Schválená opatření zahrnují zavedení sazby DPH ve výši 23 % na potravinářské výrobky a restaurace, 13 % na čerstvé potraviny, energii, vodu a hotelové ubytování, a 6 % sazbu na léky a knihy.

Ruší se daňové výhody pro řecké ostrovy, korporátní daň pro malé podniky se zvyšuje z 26 na 29 %, roste daň z luxusních vozů, lodí a bazénů.

V roce 2022 bude zrušena možnost předčasného odchodu do důchodu a hranice pro odchod se zvedne na 67 let.

Náměstkyně ministra financí Naďa Valavaniová oznámila rezignaci, ministr financí Euklid Tsakalotos řekl poslancům, že to byl "nejtěžší den jeho života". Na exministra financí Varufakise křičeli "Ty jsi nás sem dovedl", když hovořil v jednom z parlamentních výborů a srovnával dohodu s Versailleským systémem.

Řecké banky zřejmě zůstanou uzavřeny, dokud nedojde k ratifikaci záchranného programu, což může trvat ještě další měsíc.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8169

Diskuse

Obsah vydání | 17. 7. 2015