Shromáždění za solidaritu s uprchlíky a proti šíření nenávisti

16. 7. 2015

čas čtení 4 minuty

Tisková zpráva

Shromáždění, které se bude konat 18. července ve 14:00 v dolní části Václavského náměstí před budovou New Yorker, má za cíl reagovat na šířící se xenofobii a nenávist a záměrné vyvolávání strachu mezi českými občany. Datum konání akce bylo vybráno také z důvodu v té době souběžně probíhajícího protestu proti imigraci a islámu (taktéž na Václavském náměstí, od 15:00).

Svolavatelem akce je Romana Červenková, která se na organizování shromáždění podílela se členy iniciativy Stop nenávisti (Apolena Rychlíková, Filip Bořivoj Schneider, Ondřej Mazura), evangelickým farářem Mikulášem Vymětalem a mnoha dalšími.

Velká část společnosti nesouhlasí se sílícími vlnami nenávisti a společenského vyloučení. Dokazuje to i přibližně 11 000 podpisů pod výzvou Stop nenávisti.

Připojily se pod ni i osobnosti veřejného života, jako je Eliška Wagnerová, Petr Uhl, Helena Třeštíková nebo Tomáš Halík a nespočet iniciativ včetně Člověka v tísni, sdružení Romea, Strany zelených či Amnesty International ČR.

Cítíme také, že je nezbytné postavit se proti sílící agresi vycházející z kruhů kolem Martina Konvičky, Adama B. Bartoše a dalších národoveckých uskupení.

Účastníci shromáždění chtějí vyjádřit solidaritu s potřebnými a zároveň striktně odmítnout současné xenofobní směřování české společnosti. Naposledy jsme jej byli svědky ve středu 1. července, kdy se na Václavském náměstí objevily šibenice jako výhrůžka všem, kdo si dovolí podpořit přijímání uprchlíků do Česka. Ti, kdo vyjádří soucit s lidmi jiného vyznání či rasy v obtížné životní situaci, jsou takto veřejně obviňováni z vlastizrady a zastrašováni hrozbou fyzického násilí.

Romana Červenková, organizátorka shromáždění, se k důvodu svolání této demonstrace vyjádřila takto: „Nečekala jsem, že někdy povedu akci tohoto typu. Situace se však již vyhrotila natolik, že se na vyvolávání strachu z islámu a uprchlíků obohacují i již zaběhlé politické strany a na Václavském náměstí je lidem beztrestně vyhrožováno šibenicemi. Myslím, že nastal čas se této xenofobní vlně postavit a snažit se tyto tendence tlumit, jinak hrozí, že strach a nenávist povedou k fyzickému násilí.“

Mluvčí neformální skupiny Stop nenávisti, dokumentaristka Apolena Rychlíková dodává: „Rádi bychom touto demonstrací dodali důvěru všem, kteří sdílí podobný názor jako my a znepokojuje je současná radikalizace společnosti, lživé kampaně založené na šíření strachu z neznámého a agresivita těch, kteří se z nenávisti snaží získat politické body. Je důležité se postavit proti kampaním vedeným způsobem, který praktikují skupiny Islám v České republice nechceme nebo Národní demokracie. Ve skutečnosti jsou to ony, které náš právní stát nejvíce ohrožují.“

Organizace:

Úvodního slova se ujme organizátorka akce, Romana Červenková, která bude následována jednotlivými řečníky. Těmi budou Šádí Shanaáh, člen Strany zelených, Hassan Charfo, docent, doktor věd a předseda Syrské svobodné komunity v Česku, Filip Bořivoj Schneider, jeden ze zakládajících členů iniciativy Stop nenávisti, Ondřej Slačálek, vysokoškolský pedagog, Marek Čaněk z Multikulturního centra Praha, Ivanka Čonková, romská aktivistka a evangelický farář Petr Turecký. Celá akce bude moderována farářem pro menšiny Mikulášem Vymětalem a bude doplněna hudebním vystoupením DJe Selectora Boldrika a jeho kolegou Messenjahem.

Událost bude následována průvodem spojeným s vyvoláváním hesel, jehož cílem bude Karlovo náměstí a místní park, kde bude uspořádán piknik. Přesná trasa: 28. října – Jungmannova – Vodičkova – Karlovo náměstí.

V 17:00 začne hudební a kulturní program uspořádaný kolegy z iniciativy Stop nenávisti. Ten se bude odehrávat v blízkém okolí, a to v kavárnách Indigo (divadelní vystoupení, poezie a rap/hiphop) a Rybka (Slam poetry) a v klubu Buben (punkové a reggae kapely a DJs).

Akci podpořily následující iniciativy:


Člověk v tísni
Hate Free Culture
Strana zelených
Mladí zelení
Mladí sociální demokraté
Stop nenávisti
Iniciativa Ne Rasismu
Romea
Organizace pro pomoc uprchlíkům o.s.
Konsorcium nevládních organizací pracujících s migranty
Fórum migrantů
CARE
Nenávist není řešení
Konexe
Feministická společnost UK
Centrum pro integraci cizinců
Nesehnutí
Jako doma
Simi (Sdružení pro integraci a imigraci)
Česká ženská lobby
InBáze Berkat o.s.
Iniciativa ProAlt
Socialistická alternativa Budoucnost
Multikulturní centrum Praha

Lačhe Čhave
Společně žít v míru

0
Vytisknout
6275

Diskuse

Obsah vydání | 17. 7. 2015