Proč je řecká krize jako švédská hymna

15. 7. 2015

čas čtení 2 minuty

Bývalý řecký ministr financí Janis Varufakis se dostal do titulků, když přirovnal řeckou krizi ke švédské národní hymně. Ale co když analogie není tak náhodná, jak vypadá?

Nikdo neví, co to znamená

Spolehlivost statistik, překlenovací financování, finanční pomoc, reprofilování dluhu, oxi, oživení bank a rozhodující direktiva... zvedněte ruku, kdo dokážete vysvětlit víc než tři z těchto výrazů. Existuje někdo takový? Řecká krize je zatížená žargonem, což každému ztěžuje pochopení toho, co se v Hádu děje - pokud nestuduje ekonomiku na univerzitě.

Jinak řečeno, nepříliš odlišné je to s textem švédské národní hymny. Jen pro ukázku: Požádejte Švéda o vysvětlení, co vlastně znamená verš "du tronar på minnen från fornstora dagar" ("kraluješ mezi vzpomínkami dávných velkých dnů") a nedokáže si vzpomenout ani na základní poznatky z dějepisu. Obvykle se zpívá jen první sloka (ze čtyř), takže mnoho Švédů vůbec nezná text zbytku písně.

Lidé si vymýšlejí vlastní interpretace

Protože text švédské hymny je tak často zpíván špatně, zdá se zcela v pořádku, pokud si prostě vytvoříte vlastní verzi.

V podobném duchu dala řecké krize vzniknout spoustě internetových memů a hoaxů na sociálních médiích.

Bylo na to léta zaděláno

Ačkoliv řecká krize dominuje v titulcích jen pár měsíců, současná krize vznikala od konce roku 2009 - a mnoho ekonomů si myslí, že k ní vedla špatná finanční rozhodnutí přijatá Řeky již před dekádami.

Podobně švédská hymna vznikla v roce 1844, kdy ji napsal Richard Dübeck, ale začala být uznávána teprve na zlomu století.

Obojí rozděluje

Řecká krize nepochybně produkuje zprávy, které lidi rozdělují do různých názorových táborů asi nejvíce od doby, kdy se Brad Pitt kvůli Angelině Jolie rozvedl s Jennifer Anistonovou. Jasně že víme, že to je povrchní příklad, ale snažíme se odvést pozornost od výše zmíněného žargonu.

Se švédskou národní hymnou je to podobné. Čas od času proběhne pokus ji oficializovat, ale pokaždé je odmítnut.

Obojí se vztahuje k dávným časům

Text Richarda Dübecka vznikl, když bylo Švédsko ještě v unii s Norskem, a byl zamýšlen jako evokace panskandinávství spíše než projev vlastenecké pýchy. Vyvolává vzpomínku na 17. století, kdy byl Švédsko ještě velmocí.

Podobně existuje velmi málo zmínek o řecké krizi, které se nějak nevztahují k antické tragédii, troskám v Athénách, Delfské věštírně, Odysseovi, Sokratovi, demokracii a různým historickým momentům prozření. Takže místo abyste studovali ekonomii, téměř se zdá, že byste se měli věnovat klasickým studiím, pokud chcete pochopit řeckou krizi.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
16340

Diskuse

Obsah vydání | 17. 7. 2015