Británie odmítla poskytnout čínskému disidentskému umělci vízum, protože "nedeklaroval, že byl v Číně trestně odsouzen"

30. 7. 2015

čas čtení 1 minuta

Slavný disidentský čínský umělec Ai Weiwei obvinil Velkou Británii, že se obrací zády k lidským právům poté, co britští imigrační úředníci mu odmítli poskytnout šestiměsíční "podnikatelské" vízum s tím, že prý "nedeklaroval, že byl v Číně trestně odsouzen".

Čínské úřady Ai Weiweie v roce 2011 tajně věznily po dobu 81 dní během zásahu proti aktivistům, o nichž se obávaly, že chtějí v Pekingu zahájit "jasmínovou revoluci".

Ai Weiwei byl posléze nucen zaplatit pokutu ve výši 2,4 milionů dolarů za údajné neplacení daní, i když jeho stoupenci argumentují, že to byla politicky motivovaná odveta za umělcovu ostrou kritiku čínské komunistické strany.

Čínské úřady r. 2011 odebraly Ai Weiweimu cestovní pas, avšak minulý týden mu ho vrátily. Ve čtvrtek cestoval Ai Weiwei z Pekingu do Německa poté, co dostal krátké schengenské vízum, které ho opravňuje k návštěvě 26 evropských zemí, nikoliv však Británie.

Ai Weiwei se měl účastnit vernisáže své velké retrospektivy v Royal Academy of Arts v září. To však nebude možné, protože britské úřady mu udělily pouze dvacetidenní turistické vízum a odmítly mu poskytnout šestiměsíční podnikatelské vízum, "protože nedeklaroval, že byl v Číně trestně odsouzen".

Ai Weiwei ovšem v Číně nikdy nebyl v žádné věci postaven před soud.

Čínský prezident, kterého aktivisté obviňují z vážného utlačování disidentů, uskuteční svou oficiální návštěvu Británie v říjnu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6030

Diskuse

Obsah vydání | 31. 7. 2015