Zemanova cesta do Číny je zcela na místě

17. 8. 2015 / Milan Mundier

čas čtení 2 minuty

Prezident Miloš Zeman se stal opět terčem nemilosrdné a nesmyslné kritiky, když se proslechlo, že v září poletí do Číny, aby se tam zúčastnil oslav 70. výročí konce II. světové války. A to i navzdory odmítavému postoji ostatních zemí Evropské unie. Sluší se zdůraznit, že právě Čína byla za II. světové války zemí s druhým nejvyšším počtem obětí. Zahynulo během ní přes 11 000 000 Číňanů, z toho 10 000 000 civilistů (Některé údaje uvádí 9 000 000 -17 000 000 civilních obětí). Tolik obyvatel má zhruba celá Česká republiky. Sluší se také zdůraznit, že v Číně existoval za II. světové války poměrně silný odboj, díky čemuž Japonsko nemohlo naplno využívat jejího nerostného bohatství.

Někteří historikové jsou toho názoru, že II. světová válka nevypukla 1. září 1939, kdy nacistické Německo zahájilo invazi do Polska, ale už 7. července 1937, kdy Japonsko zaútočilo právě na Čínu (šlo o incident na mostě Marka Pola). Západní mocnosti tento útok sice odsoudily, faktem ale zůstává, že až do roku 1941, kdy Japonsko podniklo útok i na USA, zůstávala Čína v boji o vlastní existenci osamocena. Celé čtyři roky…

Odmítnutí politických představitelů ostatních zemí EU zúčastnit se této piety lze považovat za projev neuvěřitelného pokrytectví. Obchodovat s Čínou jim nevadí, ale když jde o uctění jejich válečných obětí, tak to už je proti zásadám demokracie? A propos, komunistickou zemí se Čína stala až po II. světové válce (stejně jako řada evropských států).

Karel Schwarzenberg, náš bývalý ministr zahraničí a - dle mého názoru - notorický překrucovač historie, se dokonce nechal slyšet, že to nebyla naše válka, tak není důvod, aby prezident Zeman do té Číny vůbec letěl. Jako normálně se mýlí. II. světová válka byla válkou nás všech a je proto třeba, abychom odmítli politizaci historie, jaké jsme v posledních letech svědky. Ba co víc, několik českých lékařů (Bedřich Kisch, František Kriegel) odešlo do Číny pomáhat.

Právě výročí konce II. světové války, ať už je oslavováno ve Francii, Rusku nebo Číně, je okamžikem, kdy by se státníci všech zemí, kterým leží na srdci světový mír, měli svorně chytit za ruce, uvědomit si, jak málo tehdy stačilo k tomu, aby zanikla naše civilizace, a začít hledat společnou řeč.

Cesta prezidenta Zemana do Číny je tudíž zcela na místě.

0
Vytisknout
9390

Diskuse

Obsah vydání | 19. 8. 2015