Co to vlastně bylo v Kolíně za trestné činy?

8. 1. 2016

čas čtení 2 minuty

Pro xenofoby a rasisty a pro kohokoliv, kdo je proti imigraci, je případ kolínských útoků Vánocemi, které pro ně přišly o týden později. Pravicoví politikové jsou nadšeni, že mají tento nový úhel útoku na politiku "otevřených dveří" Angely Merkelové. Jen se dívejme, jak misogynští dinosauři najednou obhajují právo mladých žen bavit se na veřejnosti, když je to teď legitimním útokem na imigraci, píše Gaby Hinsliff v deníku Guardian a zajímavě pokračuje:

Silvestrovské útoky jsou šokující, protože jsou matoucí. Jestliže byly primárně motivovány sexuálně, dělaly se pro legraci anebo byly vyvolané chybnými předpoklady, že ženy na západě jsou sexuálně komukoliv k dispozici, pak by přece nebylo důvodem oběti okrádat. Pachatelé znásilnění usilují o moc, nikoliv o peníze.

Ale pokud šlo v první řadě o krádeže, a osahávání žen byl jen nový způsob jak dezorientovat oběti, aby je bylo možno okrást, je podivné, že některé sexuální útoky byly tak vážné a že ne všechny oběti byly okradeny. Možná, že se tu chybně slučují rozdílné trestné činy, podobně jako když novináři psali o útocích proti ženám na káhirském Tahrírském náměstí, kde bylo obtížně odlišit sexuální oportunismus of politického zastrašování.

Levičáci by se neměli vyhýbat tvrdým otázkám. Mladé německé ženy se naštěstí těší historicky bezprecedentní hospodářské a sexuální svobodě, mají drahé chytré telefony a právo oslavovat Silvestra, jak chtějí. Totéž není vždycky pravda o mladých mužských imigrantech, kteří vyměnili život v utlačitelských režimech, kde se alespoň těšili nadřazenosti nad ženami, za postavení na nejnižší příčce evropského sociálního a politického žebříčku. Není šílené se ptát, zda to má něco společného s útoky, které proměňují sebevědomé mladé ženy, těšící se velmi výhodnému postavení, v ponížené a bezmocné osoby.

Příliš často je nenávist vůči imigrantům důsledkem dlouhodobého selhání státu ochránit ohrožené děti, poskytnout dostatečné množství sociálních bytů nebo míst ve školách, policejně zvládnout oblast v Kolíně nad Rýnem u nádraží, která prý byla drsná už léta.

Co tento případ znamená, je, že je nutno vypořádat se s touto vlnou kriminality přesně tak jako s jakoukoliv jinou: efektivnější policejní prací a otevřeností. Obviňování celých etnických skupin nikoho nepřesvědčí. Stejně tak ale ani utajování faktů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9614

Diskuse

Obsah vydání | 11. 1. 2016