Channel Four News: Půl milionu civilistů je v Sýrii ohroženo hladomorem

9. 1. 2016

čas čtení 3 minuty

Na těchto válečných zločinech se podílí i Velká Británie



"Jsme všichni Arabové, ne?" řekla. "A čím se provinily tyhle děti?"

Konečně něco dostali - malé sáčky soli.

"Omlouvám se, že vás prosím, ale tři dny jsem nic nejedl," říká chlapec. "Mohl byste mi dát něco k jídlu?"

A teď vstupte do provizorní kliniky syrského města Madaja.

"Jak dlouho tomu je, co naposledy dostala mléko?"

"Dáváme jí mléko jednou každých deset dní."

"Co jí tedy dáváte jiného?"

"Vodu se solí."

"Bůh nám pomoz. A vy nemáte nic?"

"Ne, jenom ty pytlíky z umělé hmoty."

Dr. Mohammed říká, že na jeho kliniku přichází denně asi dvě stě lidí poté, co omdleli hladem. Tento pacient říká, že nejedl nic po dobu 25 dní.

Jiný pacient u dr. Mohammeda. V Sýrii v městě Madaja v roce 2016 to došlo až sem.

Určitá naděje: Do města bylo dodáno minimální množství potravin. Dodala je charitativní organizace Hand in Hand. Říkají, že dovezli mléko a maso 600 rodinám. Jen se podívejte, kolik toho je. Strašně málo v městě, kde je v pasti až 40 000 lidí ohrožených hladomorem.

Blokáda města Madaja začala před půl rokem, kdy Asadova syrská armáda a jeho spojenecké jednotky organizace Hezbollah se pokusily ovládnout oblast v blízkosti libanonských hranic. Avšak taktika obléhání se používá v syrské válce na mnoha místech. Na dalekém severu Sýrie v provincii Idlin v městech Kafraja a Al Foua jsou od potravin odříznuty tisíce lidí jednotkami, které bojují proti Asadovi.

Al Foua dne 28. prosince. Mezinárodnímu Červenému kříži že podařilo proniknout obležením a přivést tamějším lidem potraviny a zachránit nemocné a raněné. V Damašku nám v pátek Červený kříž znovu sdělil, že v této válce bojuje mnoho stran na mnoha místech a na mnoha místech jsou drženi civilisté v obklíčení a záměrně jsou vystavováni hladu.

Pawel Krzysiek, Mezinárodní Červený kříž: To, čeho jsme nyní svědky v Sýrii, je zoufalá humanitární situace. V městě Madaja, ale také Foua a Kafraja. To jsou jen příklady rozsáhlejšího problému, který v současnosti existuje v této zemi. V současnosti je ohroženo hladomorem v obklíčení téměř půl milionu lidí.

V městě Madaja říká muž, že dává do vody trochu rajčatové šťávy. Nic víc pro děti nemá.

Záměrné vyhladovění civilistů je podle všech definicí válečný zločin. A širší svět nezabránil jednotkám prezidenta Asada, aby to přestaly dělat.

A přesto, protože na dalekém severu Sýrie se nyní bojuje proti Islámskému státu, Británie je nyní vlastně spojencem jednotek bojujících proti prezidentu Asadovi, které také způsobují hladovění civilistů a také páchají válečné zločiny. Což je skutečnost, které si všímá mnoho Syřanů.

0
Vytisknout
6273

Diskuse

Obsah vydání | 11. 1. 2016