Merkelová podpořila přísnější stíhání imigrantů

9. 1. 2016

čas čtení 2 minuty

V Kolíně nad Rýnem se konala demonstrace ultrapravicové Pegidy. Policie demonstranty podrobila osobní prohlídce a použila vodního děla. Demonstraci rozpustila, protože její účastníci odpalovali rachejtle a házeli lahvemi.

Angela Merkelová prosadí změny v německých zákonech, které mají umožnit rychlejší deportaci imigrantů a uprchlíků, kteří spáchali trestné činy. V Kolíně nad Rýnem se v sobotu konala demonstrace asi 1700 ultrapravicových stoupenců Pegidy a místní ultrapravicové skupiny Pro NRW. Demonstranti nesli nápisy "Kriminální cizinci ven"

Asi 1700 stoupenců Pegidy a místní ultrapravicové organizace Pro NRW mávalo německými vlajkami a neslo transparenty s nápisy "Uprchlíci nejsou vítáni" "Německo přežilo válku, mor a choleru, ale Merkelovou?" a skandovali "Merkelová ven!" Asi 1300 protinacistických demonstrantů skandovalo "Nacisté ven!" Policie použila vodního děla. . Demonstraci Pegidy rozpustila, protože její účastníci odpalovali rachejtle a házeli lahvemi, napsal list Sueddeutsche Zeitung ZDE.

Vedení konzervativní strany CDU Angely Merkelové jednalo v sobotu v Mainzu o přísnějších trestech pro útoky proti policii a o odebrání uprchlického a azylového statusu pro osoby odsouzené do vězení.

Podle dosud platných zákonů mohou být žadatelé o azyl z Německa deportováni pouze pokud byli odsouzeni do vězení aspoň na tři roky, a to jen potud, pokud nejsou v zemi jejich původu ohroženi na životě.

Vedoucí představitelé CDU schválili návrh odepřít azyl těm cizincům, kteří byli odsouzeni ze spáchání trestného činu. Také chtějí podpořit pravomoci, které by posílily schopnost policie kontrolovat osobní průkazy.

"Je to v zájmu Německa, ale také v zájmu drtivé většiny uprchlíků, kteří jsou zde," uvedla Merkelová. Odmítla však zavést oficiální limit na počet přijímaných uprchlíků a opakovala svůj výrok "To zvládneme."

Federální policie zdokumentovala 76 trestných činů, většinou krádeže, a 7 trestných činů spojených se sexuálním útokem.

Amatérské videozáběry ze silvestrovské noci zaznamenaly skupiny mladých mužů, kteří chaoticky poskakují sem a tam, střílejí rachejtle do davu a strkají do osob stojících na náměstí.

Z důkazů vyplynulo, že k obdobným útokům došlo v sedmi dalších německých měsstech. Po Kolíně byl nejhorší Hamburk. Ze 167 trestních oznámení jsou asi dvě třetiny stížnosti na sexuální útoky, včetně dvou případů znásilnění. 100 je jich z Kolína a 53 z Hamburku.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
6759

Diskuse

Obsah vydání | 11. 1. 2016