Svéráz národního lovu: Požární lidová myslivecká stráž (PoLiMySt), aneb Agent chodec neprojde

28. 1. 2016 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut


Ministr vnitra Chovanec de facto obnovuje Pomocnou stráž VB z minulého režimu ZDE ZDE ZDE. Obce mohou žádat dotace na "bezpečnostní dobrovolníky", kteří by měli hlídat např. přechody pro chodce, pátrat nebo nahlašovat protiprávní jednání. Hateman Hašek zase s podporou prezidenta plánuje zapojit do obrany hranic hasiče ZDE.


Ministerstvo vnitra odmítá, že by se v jeho případě jednalo o reakci na (u nás nesmírně přefouknutou) uprchlickou krizi. Pokud ale dokonce ani to není důvod, vzniká otázka, co vůbec vedlo k přijetí nesystémového opatření, jež Českou republiku vzdaluje západnímu pojetí profesionálních bezpečnostních sborů - a naopak přibližuje řekněme Ukrajině nebo Rusku, které dovolily vznik všelijakých v důsledku polosoukromých či zcela soukromých "bezpečnostních" sborů, často s neblahými bezpečnostními důsledky pro občany.

Chovanec není první, koho láká nějaká forma obnovy Pomocné stráže Veřejné bezpečnosti. S podobným nápadem přišel před lety jeho předchůdce Langer ZDE. Tehdy návrh zevrubně zkritizoval exministr vnitra Bublan (ČSSD), podle nějž by mohla vzniknout nová síť donašečů. Jako alternativu navrhoval větší otevřenost policie a spolupráci s lidmi na konkrétních problémech. Zjevně marně. Jeho stranický kolega přišel po několika letech s ještě strašidelnější koncepcí, než kterou prosazoval Langer.

Jakmile se v Horní Dolní přihlásí alespoň pět osob, jedna z nich se může stát "koordinátorem" placeným 300 korunami na hodinu. To už je docela slušná motivace, aby obce cítily potřebu pomocné stráže zřizovat bez ohledu na otázku, zda to bezpečnostní situace opravdu vyžaduje. Jestliže se Bublan obával, kdo se do takových složek přihlásí, dnes nejsou obavy o nic méně namístě. Nabízí se celá řada možností, kdo by také měl zájem podílet se na kvazipolicejní práci. Od místní drbny přes zakomplexované chudáky fascinované mocí nad spoluobčany až po tichou formu institucionalizace extrémistických bojůvek na lokální úrovni.

Nelze vyloučit, že lokálně vzniká složitá bezpečnostní situace, z různých důvodů. To však lze řešit i jinými způsoby. Kromě opatření zmíněných Bublanem jde například také o posilování pravidelných policejních útvarů v problémových lokalitách. Kdyby ministerstvo upustilo od nesmyslných protiuprchlických manévrů, mohlo se věnovat reálným bezpečnostním potřebám státu. Vzorec by byl jasný: Analýza lokální situace, počtu nahlášených trestných činů řekněme za pět let, rozšíření řad policejních sborů na okrese Vyšné Vlkodlaky, kde je toho třeba.

Ne že by samotná profesionální policie neměla problémy s tím, kdo v jejích řadách působí. Absurdním způsobem obviněná aktivistka Kateřina Krejčová šla k soudu za "napadení policisty" kvůli situaci, kdy policie zjevně nepřiměřeným způsobem zasáhla proti antifašistické demonstraci ZDE. Podle veřejnosti sledující jednání soudu i svědectví obžalované se "poškozený" údajně dostavil k soudu ve značkovém oděvu Thor Steinar. De facto neoficiální uniforma pravicových extrémistů ("Tchoř") by v tom případě jasně vypovídala o tom, kde leží politické sympatie "nestranného" policisty, který čistil cestu pravicovým extrémistům a nyní se soudí s těmi, proti nimž zasáhl.

Z procesu zatím vyplynulo, že všichni, kdo vystupují proti demonstracím pravicových extrémistů (oficiální zkratka ministerstva vnitra zní PEX) jsou automaticky a bez dalšího šetření policií považováni za levicové extrémisty (LEX). Je tuze pěkné, když se situace takto systematicky zpřehlední, jen je třeba jisté důslednosti. Proti údajným LEX na ochranu PEX v některých případech mohou zasahovat i lidé, kteří si bitím žen s poloviční tělesnou hmotností odreagovávají jakési mindráky (B-komplex) a z veřejné rozpravy i justiční praxe tak vyrábějí prapodivnou omeletu (Ham and Eggs). Vše v pochybné snaze ukázat zuby všem, kdo považují pravicový extrémismus za nebezpečný (dexempo vederex).

Co se týče Haškova nápadu s hasiči coby součástí pohraniční stráže, jde vskutku o nápad hodný velkého jmenovce, který navrhoval například také zestátnění domovníků. Logistické zajištění plánovaných smíšených pohraničních hlídek vojáků a policistů prováděné hasiči je ovšem tak velké mystérium, že se zdráhám k němu podrobněji vyjádřit. Kromě hašení žízně a dopravy vody k mytí mě totiž coby nezasvěcence nenapadá, jak by mohli hasiči prakticky pomáhat.

Objekt postavený na dvou bodech je ovšem nestabilní. Proto bude zřejmě třeba zahrnout do dalšího plánování také konstruktivní návrhy Václava Cílka ohledně zapojení myslivců, o nichž se již hojně psalo dříve ZDE.

Systém, který bychom mohli pracovně nazvat například Pojištění stavu pořádku (PoStaPo), ovšem nutně vyžaduje funkční integraci složek, která jediná může zajistit schopnost vést kombinované operace na ochranu státních hranic. Sjednocení pomocné stráže donašečů, hasičů žízně a nimrodů do jediné složky vybavené vlastními uniformami, štáby a generály bude logickým završením úsilí přeměnit Českou republiku ve stát, kde jsou libovolné "nestandardní" aktivity již v zárodku zachyceny, zastrašeny a likvidovány uvědomělými strážci homolkovského bezčasí. Požární lidová myslivecká stráž (PoLiMySt) zajistí budoucnost národních a křesťanských hodnot pro vaše děti i vnuky.

Na stráž!

0
Vytisknout
8958

Diskuse

Obsah vydání | 29. 1. 2016