Čína čelí opravdu katastrofálním ekonomickým potížím

27. 5. 2016

čas čtení 1 minuta


Málokdy se političtí a ekonomičtí komentátoři zaměřují na stejné téma. Nicméně Čína prezidenta Si Ťin-pchinga představuje výjimku. Politická stránka vládnutí čínského prezidenta získala spoustu pozornosti. Úřady ničí relativní svobody, jimž se čínští občané těšili. A co je horší, podstata represe je svévolná, politická a často nelogická. Prezident postupně koncentruje ve svých rukou civilní i vojenskou moc. Každý den se objevují srovnání s Maovým kultem osobnosti. Lidskoprávní aktivisté, nevládní organizace, spisovatelé, představitelé byznysu končí ve vězení. Každý, kdo se odváží kritizovat, riskuje... a nikdo nezná kritéria, podle kterých by určil, kdy riskuje.


Paralelně ovšem probíhá ekonomický rozklad. Zatímco prognózy čínského kolapsu jsou letité, dnes s nimi souhlasí i ratingové agentury. Privátní hedgeové fondy předpovídají ekonomický kolaps, zpráva Kyleho Basse koluje mezi investory jako ruský samizdat v 70. letech. Ranou z milosti nicméně může být vydání Economistu ze 7. května, s třináctistránkovou zvláštní zprávou o čínském dluhu a o tom, co se stane, až se ekonomika pod jeho tíhou zbortí. Pro každého, kdo se zabývá ekonomií, je to povinná četba.

Když pochopíte dilema čínského prezidenta, pochopíte i to, co dělá. Ví o čínských problémech více než vy. Exploze, na niž se připravuje, je již pociťována. Podle předního producenta komodit citovaného Financial Times čínská obchodní politika již není obchod, "To je válka".

Hlavní čínský export nepředstavuje ocel, elektronika, textil nebo hračky... Je to deflace. Ve skutečnosti je čínské zboží tak levné, že na něm již nemůže nikdo nic vydělat. Továrny na větráky nedokážou zaplatit dodavatele součástek nebo dopravní společnosti. Platí jim větráky.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8744

Diskuse

Obsah vydání | 27. 5. 2016