Je vyvolávání nenávisti v Polsku způsobem, jak strana Právo a spravedlnost posiluje svou moc?

27. 5. 2016 / Tomasz Oryński

čas čtení 7 minut

To, co se stalo ve Varšavě, je smutnou ilustrací nynějších protiuprchlických nálad a napětí v Polsku. Na velké rouře dálkového městského topení ve Varšavě existovala nástěnná malba. Na ní byly zobrazeny děti všech národů a ras, jak se drží za ruce. Velmi brzo se stala malba terčem vandalismu - obličeje nebělošských dětí byly postříkány bílou barvou a kolem se objevily vulgární protiuprchlické nápisy. Bylo rozhodnuto nástěnnou malbu obnovit, avšak tentokrát jsou obličeje všech dětí už bílé. Je to symbolická porážka v boji proti rasismu.





A to není jediný nedávný případ, o němž se nyní široce diskutuje na Facebooku a který dokazuje, jak propadají polské instituce rasismu. V jiné scéně, která se virálně rozšířila po sociálních sítích, seděl v polské kavárně muž s tmavší tváří, když do ní přišla třída dětí s učiteli. Viděly, že mluví anglicky, a začaly brečet, protože je to uprchlík a ony nechtějí sedět vedle něho. Skandálem bylo, že učitelé muže oslovili a vysvětlili mu, že "Poláci nemají rádi cizince, takže se ho děti bojí" a požádali ho, aby z kavárny odešel...

Intenzita nenávisti dosáhla naprostého vrcholu i v politických "diskusích". Aktivisté, kteří mají vazbu na KOD, Výbor na obranu demokracie, a ve skutečnosti vlastně všichni oponenti strany Právo a spravedlnost jsou nazýváni "zrádci" a jsou srovnáváni s Targowickou konfederací. To je ale docela ironické, protože původní Targowice vznikla proti zavádění ústavy z 3. května 1791 a silně ji podporovala katolická církev. V jejím důsledku se Polsko dostalo do područí Ruska...

Interview s poslankyní strany Právo a spravedlnost v katolickém rozhlase je poněkud méně komické. V tomto rozhovoru se vyjádřila Bernadeta Krynicka, když hovořila o tom, že Evropská unie vyšetřuje krizi polského ústavního tribunálu, že "udávan svou vlastní zemi cizincům je zrada a zrada by se měla trestat oběšením". Když se jí šokovaný moderátor snažil uklidnit, zašla ještě dál a svůj názor ještě vyšperkovala. Tento interview byl pak vydán na internetu ZDE

Výhrůžky oběšením pro "zrádce Polska" nejsou ničím novým, protože se objevily na transparentu během významného fotbalového západu, ale když to začne říkat poslankyně, je to něco úplně jiného. Krynická je idiot, jak prokázala, když během jednání zdravotní komise požadovala, aby fyzioterapeuti dostali právo podle svého svědomí odmítnout provádět rehabilitaci žen, které používají antikoncepční tělíska.

Spirála nenávisti se začíná vymykat z rukou - je to možná jen shoda okolností, ale je nutno se zmínit o tom, že atentátník, který umístil výbušninu do přeplněného autobusu ve Vratislavi (díky hrdinství řidiče, který ji z autobusu odstranil, byl jen jeden cestující zraněn) měl údajně také velmi radikální a protiuprchlické názory.

Stát proti takovému chování nepodniká žádné kroky. Polsko mělo s tím problém už dříve, protože před časem rozhodl polský soudce, že hákový kříž je "hinduistický symbol" a neodsoudil pachatele za to, že namalovali v Bialymstoku hákové kříže na příbytky imigrantů. Fotbaloví chuligáni, které už dlouhá léta chválí Jaroslaw Kaczyński jako pravé vlastence, dnes organizují pravidelné demonstrace s pochodněmi dokonce i na tak posvátných místech, jako je Jasna Góra. Někteří kněží tyto rasistické násilníky podporují a žádají je, aby vedli křesťanskou křížovou výpravu proti islámu.

Nedávné zákonné změny daly polské vládě téměř neomezené vyšetřovací pravomoci a obavy strany Právo a spravedlnost z masových protestů se projevují jejím rozhodnutím založit "teritoriální armádu", které by se vydaly zbraně, aby mohla zasahovat proti protivládním akcím a rozhodnutím postavit kolem polského parlamentu dvoumetrový plot.

Zároveň nikdo řádně nevyšetřuje policejní brutalitu - v poslední době došlo k několika případům policistů, kteří zneužívali svou moc. Jen před několika dny byl ve Vratislavi zatčen mladý muž a pak byl údajně ubit na policejní stanici. Policie tvrdí, že zemřel, když proti němu použili taseru, protože prý byl na drogách, avšak na fotografiích mrtvého jsou strašlivé rány na hlavě oběti. To vedlo k několika dnům nepokojů nedaleko policejní stanice, ale vláda na případ nijak nereagovala. Možná to bylo proto, že ministr vnitra měl moc práce, protože dohlížel na policii v Gdańsku, kde byla zadržena dcera místního aktivisty strany Právo a spravedlnost poté, co už napodruhé zaútočila na policii, která ochraňovala pochod aktivistů LGBT. Podle ministra Błaszczak "zadržet ženu tím, že ji položíte na zem a svážete jí ruce za zády je nepřijatelné" Tento "barbarský případ policejní brutality" ho přivedl k závěru, že je zapotřebí dalších akcí. (Pokud máte zájem, zde je video celé situace, kde se zadržená dívka směje, vtipkuje a dává rozhovory novinářům.)

Výše uvedené události dál prohloubily konflikty mezi Poláky. Z obou stran přicházejí tvrdá slova (i když ze strany Právo a spravedlnost se šíří daleko intenzivnější jedovaté vyjadřování). Je to ale autentická nenávist, alebo se to vyvolává uměle z nějakého konkrétního důvodu? Mnoho Poláků si myslí, že strana Právo a spravedlnost dobře ví, že nemá šanci udržet si u moci demokratickými prostředky, a tak se snaží Polsko destabilizovat. A pak se začne v souvislosti se Světovým dnem mládeže, jedné z největších katolických akcí na světě, která se má v létě konat v Krakově, začne používat nové zákony a bude varovat před údajnou hrozbou terorismu, zavede mimořádný stav a zneužije ho k rozdrcení opozice. Je to jistě zcela absurdní představa, že...

Avšak je to skutečně absurdní? Nedávný rozhovor s Krzysztofem Szczerskim, poradcem prezidenta Dudy, staví takovou myšlenku do jiného světla. Krzysztof Szczerski tvrdí, že prezident dal parlamentu šanci, aby vyřešil krizi ústavního tribunálu, ale jestliže nedospěje k nějakému kompromisu, prezident "jim odebere hračky z rukou, pošle je domů a bude vládnout sám". Podle Szczerského má být opozice prezidentovi vděčná, že to neudělal. Zatím.

Verdikty ústavních soudů dosud nebyly zveřejněny a legálně zvolení soudci dosud nebyli jmenováni do úřadu. Skandál vyvolal pozornost Evropské unie a mezinárodních organizací, zůstává problémem pro stranu Právo a spravedlnost a frustruje opozici. Jen jediný člověk je polským vývojem potěšen - a ten má kancelář v Kremlu.

0
Vytisknout
7922

Diskuse

Obsah vydání | 31. 5. 2016