ODS si to zjednodušuje

31. 5. 2016 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

ODS se rozhodla postavit volební kampaň na zjednodušování. Např. chce zvýšit platy tím, že sníží daně. Ano, dnes je to velké téma, téma nízkých mezd v ČR ve srovnání se mzdami na západ od nás.

Problém je v tom, že západní Evropa má taky výrazně vyšší daně a že míra sofistikovanosti naší ekonomiky se zmohla na konkurenční boj se Západem většinou jen tím úžasným tahem, že se u nás budou za nižší mzdy provádět práce bez výrazné přidané hodnoty. Člověk by čekal od solidní pravicové politiky, že nebude nic zjednodušovat a že si nebude ulehčovat složité problémy východními řešeními.

Poctivé západní řešení pro Českou republiku jsou vysoké mzdy za práci s vysokou přidanou hodnotou a zároveň vysoké daně, které umožní velmi kvalitní fungování veřejné sféry jako v zemích na západ od nás. Jak chce ostatně ODS zvyšovat platy učitelům, když chce zároveň snižovat daně? Bojem proti korupci a ekonomické kriminalitě? To by ale musela investovat do policie, úředníků, soudů.

Tradiční jednoduchá řešení problémů ze strany ODS, jako když například byla proti kolkování lihu, spočívají v přesvědčení, že snižováním daní se vybere více a omezováním financování policie a státní správy bude stát fungovat lépe. Jak pro koho… Lihové mafii by to jistě vyhovovalo. Na facebookové zdi jednoho z mých známých jsem objevil velice výstižný komentář Jaroslava Kmenty k na Novinkách.cz zveřejněné fotce, na níž se bývalý premiér a šéf ODS Petr Nečas hrbí před panem Rittigem. Ten komentář zněl takto: Zjednodušme to!

Článek s fotkou Rittiga a Nečase: ZDE

Nová volební strategie ODS: ZDE

0
Vytisknout
8600

Diskuse

Obsah vydání | 2. 6. 2016