Venezuela: Od potíží ke katastrofě

30. 5. 2016

čas čtení 2 minuty


Ve Venezuele už neseženete Coca-Colu - není dost cukru. Dietní Cola je stále k sehnání - než dojde aspartam - ale zmizení ikony globalizace z obchodů je poslední ranou ekonomice na hraně katastrofy. V dubnu největší soukromá společnost Empresas Polar SA, která vyrábí 80 % piva, zavřela. Vláda nyní šetří vodou, takže Venezuelané začali krást z cisteren a bazénů, napsal Ian Bremmer.


Dokud vláda nedokáže navrhnout a vybudovat udržitelný ekonomický systém, mizérie se bude jen prohlubovat.

Také elektřiny je nedostatek a prezident Nicolás Maduro nařídil úředníkům, aby šetřili energií tak, že budou mít otevřeno pouze dva dny v týdnu. Vlna sucha věci ještě zhoršuje. Asi 65 % elektřiny je vyráběno jedinou hydroelektrárnou, která je ve vážných obtížích. Výpadky dodávek, plánované i neplánované, jsou běžnou věcí.

Není to jen smůla. Regály supermarketů jsou často prázdné, částečně kvůli kontrole cen, která odrazuje od výroby základního zboží, a Maduro hrozí, že obsadí uzavřené továrny a znárodní je.

Pak je tu závislost vlády na ropě. Venezuela závisí na ropě z 96 %, pokud jde o výnosy z exportu, asi daně z něj tvoří asi polovinu příjmů státního rozpočtu. Když byly ceny vysoké, politici mohli vytvořit nouzový fond. Část peněz šla na chudé, ale hodně jich bylo rozkradeno: Venezuela je nejzkorumpovanější zemí obou Amerik a devátou nejzkorumpovanější zemí světa, uvádí Transparency International. Aby vyrovnala rozpočet Venezuela by musela prodávat ropu v ceně 121 dolarů za barel, což je více jak dvojnásobek aktuální ceny. Inflace má letos dosáhnout 481 % a napřesrok 1 642 %.

Nepřekvapí, že jsou Venezuelané naštvaní. Po celé zemi probíhá denně v průměru 17 demonstrací. Nespokojenost pomohla opoziční alianci získat kontrolu nad parlamentem, poprvé po 17 letech. Politiku prezidenta Madura schvaluje 26 % dotázaných a 70 % Venezuelanů si přeje jeho odvolání. Opozice potřebovala 200 000 podpisů k vyvolání referenda o odvolání. Získala 1,85 milionu.

Zbývající Madurovi spojenci vědí, že jsou vyřízení: Ústava uvádí, že pokud je prezident odvolán v posledních dvou letech výkonu funkce, nahradí jej viceprezident, aniž by došlo k novým volbám. Pokud si nebezpečné veřejné nepokoje nevynutí jiný průběh událostí, vláda se vynasnaží, aby Madurovo místo zaujal někdo z jejích lidí.

Ale to vše je jen epizoda. Maduro je symptom, nikoliv příčina venezuelských problémů. Dokud vláda nezmění ekonomický systém, problémy se budou jedině prohlubovat.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9441

Diskuse

Obsah vydání | 2. 6. 2016