Probouzející se brazilská demokracie potřebuje nové volby

30. 5. 2016

čas čtení 2 minuty


Dokáže se Brazílie dostat z politické krize? Situace se stala tak matoucí, že země bude možná muset uspořádat předčasné volby, aby vyřešila situaci kolem impeachmentu prezidentky Rousseffové, napsala Astrid Prange.


Přechodný prezident Michel Temer ukazuje, že Brazílie se nachází uprostřed transformace. Po prvé jsou politické a ekonomické elity konfrontovány s možností, že ztratí nad zemí kontrolu.

Nehledě na to, zda v Brazílii vládne vojenská diktatura nebo demokraticky zvolená vláda, až dosud existovala tichá dohoda, že mocenské elity jsou nedotknutelné.

I připravené odvolání Dilmy Rousseffové probíhalo podle tohoto vzorce. Pravice ztratila trpělivost po 13 letech vlády Dělnické strany a původně usilovala o to, aby prezidentka rezignovala sama.

Na první pohled se zdálo, že kritici Rousseffové mají pravdu: Neprokázalo zapojení vysoce postavených členů strany v četných skandálech, že je stejně korumpovatelná, jako jiné?

Zdá se, že skandál kolem státní ropné společnosti Petrobras potvrzuje toto podezření. Vyšetřování známé v Brazílii jako "Operace mytí auta" vedlo k obviněním a zatčením tak důležitých členů strany, jako bývalí bojovníci hnutí odporu José Genoino a José Dirceu.

Vyšetřovatelé se neomezili na aktivity členů vládní strany a političtí oponenti prezidentky Rousseffová zjistili, že ocitnout se v centru svých vlastních aktivit je dost nepříjemné.

Celá politická třída riskuje, že padne. Přechodná vláda vedená Michelem Temerem, bývalým víceprezidentem, je nyní ohrožena stále se objevujícími odhaleními vlastních skandálů.

Opozici se nezdařil plán jednoduše vyměnit vládu a odvolat prezidentku. Možná to je dobrá zpráva. Dny, kdy elity v Brazílii vládly, jako by to byla jejich soukromá hacienda, jsou pryč. Brazilci požadují, aby jejich zástupci udržovali alespoň zdání integrity a respektu k právu.

Předčasné volby jsou jediný způsob, jak ukončit politickou agónii a pád deváté největší světové ekonomiky, který by byl při čekání na volby v roce 2018 nevyhnutelný.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6539

Diskuse

Obsah vydání | 2. 6. 2016