Rakouští Svobodní tvrdí, že prezidentské volby doprovázely podvody. V průzkumech preferencí vedou

30. 5. 2016

čas čtení 1 minuta


Rakouská ultrapravice vyšetřuje "nespočetné" případy podvodů, kvůli nimž údajně její kandidát minulý týden těsně prohrál prezidentské volby. Oznámil to v neděli předseda strany Svobodných (FPÖ) Heinz-Christian Strache. "Výsledky voleb se mohou změnit," prohlásil.


Ve volbách kandidát Svobodných Norbert Hofer prohrál o pouhých 31 026 hlasů. Mohl se stát prvním evropským prezidentem z řad krajní pravice.

K veliké úlevě evropských středových stran se prezidentem stal bývalý předseda Zelených Alexander Van der Bellen. V rámci trendu posilování populistů v Evropě i mimo ni Hofer využil nespokojenosti s přistěhovalectvím a ekonomických potíží, aby získal podporu nejen chudších Rakušanů s nižším vzděláním, ale napříč celou společností.

Rakouské úřady minulý týden oznámily, že vyšetřují několik případů údajných volebních nesrovnalostí. Z větší části se týkaly korespondenčních hlasů, které byly rozlepeny a počítány příliš brzy, což experti nepovažují za pravděpodobný důvod ke změně výsledků.

Předseda Svobodných Strache byl mezitím nucen vyzvat příznivce, aby zmírnili rétoriku, poté co několik fanoušků vyzvalo k násilí vůči Van der Bellenovi a dokonce zveřejnilo jeho adresu na Stracheho populárním facebookovém profilu.

Podle zpráv v médiích to přimělo policii k posílení ochrany Van der Bellena.

FPÖ se nyní připravuje na příští všeobecné volby, k nimž by mělo dojít v roce 2018. V průzkumech veřejného mínění strana vede s více než 30 %, zatímco dvě vládní centristické strany by nedosáhly na většinu.

V průzkumu společnosti Gallup publikovaném v neděli vedou Svobodní s 34 %. Socialisté kancléře Christiana Kerna by získali 24 % a koaliční lidovci 21 %.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6654

Diskuse

Obsah vydání | 2. 6. 2016