Švédský deník Dagens Nyheter informuje o skandálu v TV Prima

31. 5. 2016

čas čtení < 1 minuta



Švédský deník Dagens nyheter informuje dnes v delším článku o skandálu v TV Prima, kdy vedení stanice nutilo reportéry, aby představovali uprchlíky jako hrozbu. 50 procent televizní stanice Prima vlastní švédská firma MTG. Ta se odmítla ke skandálu vyjádřit telefonicky, vydala však nakonec prohlášení, v němž se praví: "Máme jasné předpisy ohledně redakční nezávislosti tisku a objektivního zpravodajství". "Jsme v dialogu s místním managementem televize Prima v České republice, abychom lépe pochopili, co se vlastně stalo."

Zdroj ve švédštině ZDE

MMF kritizuje neoliberalismus

31. 5. 2016

čas čtení 1 minuta

 Mezinárodní měnový fond (MMF) vydal oficiální studii, v níž varuje, že neoliberalismus prohloubil společenskou nerovnost a ohrozil trvalý růst.

V této eseji vysvětlují dva ze tří hlavních ekonomů Mezinárodního měnového fondu, jak se po světě za posledních třicet let rozšířila "neoliberální agenda". To znamená, že stále více států proměnilo své společenské a politické instituce v chabé kopie trhu. Dvěma britskými příklady, jak upozorňuje Will Davies, autor knihy The Limits of Neoliberalism, je britské státní zdravotnictví a univerzity, "kde byly posluchárny proměněny v supermarkety". Tímto způsobem je veřejný sektor nahrazen soukromými firmami a demokracie je nahrazena pouhou konkurencí.

Důsledky, jak přiznávají výzkumníci z MMF, byly strašlivé. Neoliberalismus nepřivodil hospodářský růst, jen způsobil, že hrstka lidí výrazně zbohatla. Neoliberalismus vyvolal obrovské krachy, které zlikvidovaly miliony lidských existencí a jejichž napravení stálo mnoho miliard. Výzkumníci varují, že další neoliberální posedlost, totiž "zmenšování státu", může mít nedozírné následky a náklady "mohou být daleko vyšší než prospěch".

Od osmdesátých let politikové odmítali tvrzení, že jednají ideologicky. Tvrdili, že dělají, "co funguje". Jenže to jim může projít pouze v tom případě, pokud to opravdu funguje. To je od krize z let 2008-2009 zpochybněno.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Jak může Evropa ignorovat umírající lidi ve Středozemním moři?

31. 5. 2016

čas čtení < 1 minuta

Humanitární organizace zveřejnily fotografii mrtvého jednoročního dítěte, které bylo vyloveno ze Středozemního moře. Jeho totožnost je neznámá. Argumentují, že Evropa musí uprchlíkům umožnit bezpečnou cestu na tento kontinent.

Czech TV station co-owned by a Swedish company has ordered its reporters to present refugees as a threat

30. 5. 2016

čas čtení 4 minuty

Jitka Obzinová, the editor-in-chief of news and current affairs at "Prima TV", the third most popular Czech television station, and Luboš Jetmar, the representative of the owners of the TV station have held an extraordinary meeting with the TV station's journalists on 7th September, 2015 where they ordered them to demonise refugees. This follows from the testimony of a number of witnesses, employees of Prima TV, which has been obtained by the Czech Hlidacipes.cz website. The Hlidacipes.org website has now published an audio recording from this meeting.

"Another million of refugees is waiting in Libya for someone to ferry them to Europe. The moment they are ere - and there will be many of them here - they will assert their own truth, their vision of the world, their religion, their rules," said Luboš Jetmar, the representative of the owners of Prima TV at a meeting last September where the TV station management allegedly told its reporters to present refugees as a problem, a crisis and a threat.

"Frankly speaking, I do not know whether any one of you wants to live to see this, I do not know how old your children are, but I have a nine-year-old girl and I do not want to see in twenty, thirty years' time that she would be forced to walk about in a burqa and be deprived of all her rights. I really do not want this," said Jetmar.

"We are simply afraid that this can really become a much bigger problem than we realise today. So far, there are only a few hundred thousand, maybe a million, but once there are many of them here, they will really not respect our rules," he concluded.

"The media will need to assume an attitude towards the refugee crisis and our television station does want to assume an attitude. And you must accept it. We are all employed here and we do have an employer who has a certain attitude. I accept it, the day editor accepts it and you will simply obey the orders of the day editor. If you do not do this, you thereby refuse to accept the fact that you are employed here and there is no point in you being employed here," says Jitka Obzinová on the tape.

Source in Czech HERE

"You must consistently present refugees as a threat. Keep telling the public that we must fear islamisation and that we do not want refugees in the Czech Republic," the managers  told Prima TV journalists. When the journalists at Prima TV objected, pointing out that such an approach is an infringement of ethical journalistic practice, they were told that objectivity and balance will henceforth NOT be adhered to in the news coverage of Prima TV.

The information about this confidential meeting has now been leaked to the Hlidacipes.org website. "The atmosphere in the editorial office of Prima TV is very tense. Most journalists there are aware that they could be sacked and there are now very few job opportunities for journalists in the Czech Republic, so they do as they are told," said one of the sources from Prima TV to the Hlidacipes.org website.

Prima TV is a private television station. Fifty per cent of its shares are owned by MTG, a Swedish company which operates on the Stockholm stock market.

Source in Czech HERE

TV Prima could be threatened by losing its broadcasting licence, but no one in the Czech Republic has sufficient courage to do this. Although Prima TV is a private TV station, if it does not broadcast objective and balanced information, it breaks the Czech Broadcasting Law, says Robert Břešťan, the Hlidacipes.org journalist who broke the story.

Source in Czech HERE



The Swedish newspaper Dagens Nyheter has now run this story. The executives from the Swedish company MTG which co-owns Prima, did not want to talk to Dagens Nyheter on the telephone, but send an email in which they said that MTG has "very clear policies for the editorial independence of the press and objective reporting" and that it "is in dialogue with the local management of Prima in the Czech Republic to further understand what has taken place ".

There are stories like this in the Czech Republic every day that never make it to the outside world because of a lack of translation. You can support us and help reveal what's happening in Central Europe today. Please make a contribution today on www.paypal.com and send your donation to redakce@blisty.cz. We fully rely on crowdfunding in our work. Thank you.

Sir Salman Rushdie: Chce se teď po nás, abychom zúžili svou totožnost a nevnímali ji jako mnohovrstevnatou a složitou

31. 5. 2016

čas čtení 9 minut

Román jako forma vždycky věděl, že charakter lidí, totožnost lidí jsou nesmírně složité.  Jsme také souborem různých chování. A literatura umí senzačně lidem ukázat tuto složitost. Kolika různými způsoby je člověk člověk. Myslím, že žijeme v době, kdy se od nás začíná požadovat, abychom nevnímali totožnost jako mnohonásobnou a složitou. Ale abychom zúžili svou totožnost. Najednou se máme považovat čistě za muslimy, nebo křesťany, a tak dále. Abychom měli jednorozměrnou totožnost. Jakmile to uděláte, jakmile takto zúžite svou totožnost, je daleko jednodušší se dostávat do konfliktu s jinými lidmi.

Na anglickém literárním festivalu v Hay interviewoval rozhlas BBC spisovatele Sira Salmana Rushdieho:

Moderátorka: Co si myslíte o reakci Evropy a světa na uprchlickou krizi? Jaká by měla být reakce na tento téměř bezprecedentní pohyb lidí?

ODS si to zjednodušuje

31. 5. 2016 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

ODS se rozhodla postavit volební kampaň na zjednodušování. Např. chce zvýšit platy tím, že sníží daně. Ano, dnes je to velké téma, téma nízkých mezd v ČR ve srovnání se mzdami na západ od nás.

Problém je v tom, že západní Evropa má taky výrazně vyšší daně a že míra sofistikovanosti naší ekonomiky se zmohla na konkurenční boj se Západem většinou jen tím úžasným tahem, že se u nás budou za nižší mzdy provádět práce bez výrazné přidané hodnoty. Člověk by čekal od solidní pravicové politiky, že nebude nic zjednodušovat a že si nebude ulehčovat složité problémy východními řešeními.

Rozhovor Britských listů 59:

Je, jak píše Blesk, inkluze "ďábelský antisociální program"?

27. 5. 2016

čas čtení < 1 minuta



V tomto Rozhovoru Britských listů hovoří Bohumil Kartous s Klárou Laurenčíkovou, předsedkyní a spoluzakladatelkou České odborné společnosti pro inkluzivní vzdělávání a předsedkyní vládního Výboru pro práva dítěte o inkluzi a rozmanitosti ve školách a v české společnosti. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním digitálním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 27. května 2016. 

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Čad: Hissène Habré byl odsouzen za zločiny proti lidskosti

31. 5. 2016

čas čtení 1 minuta

Habré je prvním bývalým šéfem státu, který byl odsouzen za své zločiny u soudu v jiné zemi, v Senegalu. Proces byl významným krokem vpřed ve věci stíhání afrických politiků, kteří se provinili porušováním lidských práv, zdůrazňují experti

Oběti Hissèna Habrého musely čekat šestadvacet let na spravedlnost, ale v pondělí se jim jí dostalo.

Vyvrcholením přelomového soudního procesu, kdy slabí soudili mocného, byl bývalý diktátor v Čadu shledán vinným ze zločinů proti lidskosti, bezdůvodného popravování lidí, mučení a znásilňování.

Habré byl odsouzen na doživotí v Dakaru v Senegalu. Je to první bývalý šéf státu, který byl odsouzen za zločiny proti lidskosti u soudu v jiné zemi.

Je to první hlava státu, která byla osobně odsouzena za znásilnění, podle Human Rights Watch, organizace, která ho dostala před soud.

Loni byl nucen Habré poslouchat déle než tři měsíce svědectví 90 svědků, kteří hovořili o tom, že Habré uvrhl tisíce lidí do tajných věznic, kde byli mučeni a zabíjeni. Habré byl souzen u mimořádného afrického soudního dvora, zřízeného Senegalem a Africkou unií.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Ondřej Slačálek: Prosím, přijdťe dnes demonstrovat na podporu Martina I.

31. 5. 2016

čas čtení 1 minuta

Dnes, v v úterý 31.8. v 18 hodin, na Václavském náměstí u koně



Martin I., vazebně vězněný již třináct měsíců v podivné kauze spojené s policejními provokacemi, zahájil o víkendu hladovku poté, co nadřízený soud zrušil rozhodnutí soudu o jeho propuštění z vazby. Vzhledem k tomu, že zvolil suchou hladovku a odmítá přijímat i tekutiny, může mu v brzké době jít o život. Jeho stav přitom zatím ignorují média, která jinak senzacechtivě pokrývají každý detail, který jim "pustí" policie.

V případu řada faktů nesedí a je až příliš okolností podezřelých. Skupina, která měla připravovat demonstrativní útok na nákladní vlak, byla z poloviny tvořena dvěma policejními provokatéry. Údajný mozek skupiny byl již propuštěn z vazby, kde ale nadále sedí muž pokládaný policejními vyšetřovateli za mnohem méně nebezpečného.

Obáváme se o Martinovo zdraví a život. Bojíme se postupného násilí policejního státu, zatím testovaného na okrajových skupinách, podezřelých "extremistech" a údajných "teroristech".

V šest se setkáme na Václavském náměstí u koně, promluví mimo jiné novinář Markus Pape. Následovat bude hlasitý protest u věznice Pankrác v osm hodin.

Pánvičky, hrnce a vařečky sebou!

Ondřej Slačálek

Další informace: ZDE

Pražský RefuFest na Nákladovém nádraží Žižkov, aneb cesta do světa imigrantů

31. 5. 2016 / Kateřina Duchoňová

čas čtení 4 minuty



Ve dnech 27.-29.5.2016 se konal další ročník festivalu imigrantů nazvaný RefuFest pořádaný sdružením In-Báze.Tentokrát došlo k určitým změnám, protože festival již nemohl být financován z evropských fondů, jak tomu bylo v letech minulých, vybralo se od dárců přes projekt Hit hit úctyhodných 270 000 Kč na zajištění provozu celého festivalu.Také se již nekonal na pražské Kampě, ale v neméně atraktivním, industriálním prostoru Nákladového nádraží Žižkov, které tak ožilo pestrobarevnou směsí kultur, tradic, hudby a ochutnávek tradičních jídel mnoha národností, které se festivalu zúčastnily.Na rampách postávaly hloučky bavících se lidí, kolem pobíhaly děti, pro které byl také přichystán program, zvláště v neděli se mohly zúčastnit společného stolování, kdy každý měl možnost donést ochutnávku vlastnoručně připraveného jídla, mohly z krabic a lepenky vyrábět postavy, zvířata a stavby z celého světa nebo ve výtvarném workshopu zpracovat dvojjazyčně přednesenou pohádku, ta letošní pocházela ze Sýrie. Dále měly možnost se spolu s rodiči zúčastnit divadelních či tanečních workshopů pod vedením lektorů z řad imigrantů.

Muž byl obžalován v Británii za to, že přišel na veřejnost v urážlivém tričku

31. 5. 2016

čas čtení 1 minuta



Padesátiletý muž byl v Británii obžalován, že spáchal přestupek proti veřejnému pořádku, poté, co přišel do hostince v tričku, které se posmívalo obětem katastrofy na fotbalovém stadionu v Hillsborough.

Proti Paulu Grangeovi z města Worcester bylo zahájeno trestní stíhání za to, že přišel na veřejnost s výhrůžným a urážlivým textem, který může vyvolat šikanu, znepokojení či bolest.

Muž přišel do hostince s tričkem, na němž měl nápis, že katastrofa z roku 1989, při níž na fotbalovém stadionu v Hillsborough zahynulo vinou policie 96 fotbalových fanoušků z Liverpoolu, byla způsobem, jímž "Bůh pomohl" firmě na hubení škůdců. Muž byl požádán, aby z hostince odešel.

Policejní velitel Kevin Purcell uvedl: "Rozumím znepokojení a bolesti, které urážlivé výroky na tom tričku způsobily lidem v tom hostinci i jinde. Chtěl bych poděkovat majiteli hostice za jeho podporu i všem členům veřejnosti, kteří tou dobou byli v tom hostinci a informovali nás o tom."

Podrobnosti v angličtině ZDE

David Cameron vystoupil společně se Sadiqem Khanem na proevropské demonstraci

30. 5. 2016

čas čtení 1 minuta

Cameron: "Sadiq Khan je hrdý muslim, hrdý Brit a hrdý Londýňan"

Britský konzervativní premiér David Cameron vystoupil společně s labouristickým primátorem Londýna Sadiqem Khanem na londýnské demonstraci stoupenců setrvání Británie v EU, přestože ještě před několika týdny před Khanem varoval, že má údajné "vazby na islamistické extremisty". Cameron byl obviňován, že se účastnil rasistické předvolební kampaně proti Khanovi. Nyni je to zjevně zapomenuto.

K očekávanému rozkladu islamofobů v Česku

30. 5. 2016 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Není to tak dávno, co jsem v Britských listech vyjádřil názor, že Martin Konvička je příliš bezvýznamný na to, aby se kvůli trestnímu stíhání stal mučedníkem. Ta bezvýznamnost se v poslední době ukazuje naprosto jasně, nicméně Konvičkovi mučednictví asi přece jen hrozí. Může se totiž stát mučedníkem své politické malosti a amatérismu.

Váš názor a váš pohled na věc nás zajímá

28. 5. 2016

čas čtení 5 minut

Sdílejte na Facebooku!

Před týdnem se konalo v Evropském parlamentu ve Štrasburku Evropské setkání mládeže 2016 (EYE - European Youth Event 2016) s mottem "Společně to můžeme změnit". Podrobné informace v angličtině jsou ZDE

Setkání nás ohromilo přátelskou, tvůrčí a konstruktivní atmosférou i neuvěřitelně efektivní organizací gigantické akce:

Byly to dva dni nabité přednáškami, diskusemi, workshopy apod. na témata, která řeší místní komunity, členské státy Evropské unie, i Evropská unie jako celek. Akce se účastnilo 7500 mladých lidí z celé Evropy (z ČR jich ve Štrasburku bylo 151) a všichni na diskusích velmi živě a aktivně podíleli. Škoda, že se podobné mezinárodní akce nekonají i v českém parlamentu.

Chtěli bychom podobnou atmosféru přinést do českého prostředí, aspoň zprostředkovaně, i když jen na internetu.

Díky Britským listům se můžete o tématech, která víří Evropou i světem, dozvědět a diskutovat o nich společně s námi.

Je vyvolávání nenávisti v Polsku způsobem, jak strana Právo a spravedlnost posiluje svou moc?

27. 5. 2016 / Tomasz Oryński

čas čtení 7 minut

To, co se stalo ve Varšavě, je smutnou ilustrací nynějších protiuprchlických nálad a napětí v Polsku. Na velké rouře dálkového městského topení ve Varšavě existovala nástěnná malba. Na ní byly zobrazeny děti všech národů a ras, jak se drží za ruce. Velmi brzo se stala malba terčem vandalismu - obličeje nebělošských dětí byly postříkány bílou barvou a kolem se objevily vulgární protiuprchlické nápisy. Bylo rozhodnuto nástěnnou malbu obnovit, avšak tentokrát jsou obličeje všech dětí už bílé. Je to symbolická porážka v boji proti rasismu.





A to není jediný nedávný případ, o němž se nyní široce diskutuje na Facebooku a který dokazuje, jak propadají polské instituce rasismu. V jiné scéně, která se virálně rozšířila po sociálních sítích, seděl v polské kavárně muž s tmavší tváří, když do ní přišla třída dětí s učiteli. Viděly, že mluví anglicky, a začaly brečet, protože je to uprchlík a ony nechtějí sedět vedle něho. Skandálem bylo, že učitelé muže oslovili a vysvětlili mu, že "Poláci nemají rádi cizince, takže se ho děti bojí" a požádali ho, aby z kavárny odešel...

Kde jsou a kde by měly být hranice svobody slova?

30. 5. 2016

čas čtení 3 minuty



Timothy Garton Ash, známý oxfordský historik a odborník na někdejší NDR a Polsko, se v minulých letech stal ohniskem kontroverze ohledně islámu v souvislosti s případem Ayaan Hirsi Ali, muslimské imigrantky ze Somálska do Holandska. Timothy Garton Ash nyní vydal novou, záslužnou encyklopedii s názvem Free Speech: Ten Principles for a Connected World (Svoboda projevu: Deset zásad pro propojený svět), Atlantic Books, Londýn, 2016.

Západní společnosti neustále zápolí s tím, kde vlastně jsou hranice svobody projevu. Komentátor Guardianu Nick Cohen novou Ashovu knihu chválí za to, že v ní Ash byl nucen nově definovat zásady svobody projevu pro dnešní multikulturní svět, poukazuje ale zajímavě na to, že Ash byl donucen k nové definici těchto zásad tím, že se sám octl uprostřed globální kontroverze v souvislosti s přípaem Ayaan Hirsi Ali, v němž - podle Cohena - Ash stejně jako mnozí západní levicoví intelektuálové sehrál poněkud ostudnou roli.

Konec dluhového financování v Číně: Je komunistický prezident "pod vlivem ideologie škrtů"?

30. 5. 2016 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty


Zbytky intelektuální levice si s logickou soudržností vysvětlování současného světa hlavy nelámou. Probíhající masivní nástup krajní pravice v Evropě i za jejími hranicemi je často redukcionisticky vysvětlován v ekonomických pojmech ("oběti globalizace se bouří"), místo aby se připustilo a také zkoumalo, že a proč si poražení globalizace uvědomují svou situaci právě v paranoidních, kmenových a xenofobních pojmech - aniž "konečně" přijaly jazyk antiglobalizační levice (v oběhu nejméně od roku 1998). Ovšem když dojde na ekonomickou politiku, úsporný postup je naopak vysvětlován výhradně "ideologicky", bez jakéhokoliv připuštění možnosti, že by i on mohl být do nějaké míry adekvátní ekonomickým podmínkám. "Lid" tedy propadá ultrapravicovým ideologiím výhradně z ekonomických důvodů, kdežto politici a ekonomové propadají ideologii škrtů, "protože jsou zkrátka šílení". Tolik apologetika levičáckých předsudků.

Republikánský senátor: Nezabezpečené emaily Hillary Clintonové mohly hrát roli v přípravě ruských invazí

30. 5. 2016

čas čtení < 1 minuta


Předseda senátního výboru pro vnitřní bezpečnost a vládní záležitosti Ron Johnson v neděli prohlásil, že když demokratická prezidentská kandidátka Hillary Clintonová coby ministryně zahraničí využívala nezabezpečený emailový server, mohlo to sehrát roli při ruské invazi na Krym a východní Ukrajinu.

Venezuela: Od potíží ke katastrofě

30. 5. 2016

čas čtení 2 minuty


Ve Venezuele už neseženete Coca-Colu - není dost cukru. Dietní Cola je stále k sehnání - než dojde aspartam - ale zmizení ikony globalizace z obchodů je poslední ranou ekonomice na hraně katastrofy. V dubnu největší soukromá společnost Empresas Polar SA, která vyrábí 80 % piva, zavřela. Vláda nyní šetří vodou, takže Venezuelané začali krást z cisteren a bazénů, napsal Ian Bremmer.

Smrt více než 700 uprchlíků ve Středozemním moři byla v neděli první zprávou dne

29. 5. 2016

čas čtení 2 minuty



Moderátor: Dobré odpoledne. Nejméně 700 lidí, kteří se snažili dostat se do Evropy se utopilo ve Středozemním moři po ztroskotání tří lodí během tří dnů. Úřad OSN pro uprchlíky uvedl, že mohou pouze odhadnout počty lidí, kteří zemřeli, na základě svědectví od těch, kteří přežili. Došlo ale k dramatickému vzrůstu počtu lidí, kteří se snaží přeplout Středozemní moře na Sicílii.

Reportérka: Loď se potápí poté, co vyplula od libyjských břehů. Námořní jednotky Evropské unie házejí plovoucí vesty těm lidem, kteří se zoufale drží ztroskotaného člunu i těm, kteří jsou už v moři. O den předtím mohlo italské námořnictvo jen bezmocně sledovat, jak se loď s uprchlíky převrátila. Většina z nich byla zachráněna, ale ne všichni. A téměř sto lidí se pohřešuje.

Jak byli ti, kteří přežili, přivezeni do italského přístavu, Vysoký úřad OSN pro uprchlíky informoval, že o život přišly stovky lidí.

Carlotta Sami, mluvčí. UNHCR: "To, co se změnilo, že všichni ti lidé zemřeli v jediném týdnu. Nevíme, proč se to stalo. Uprchlíci nám sdělili, že byli doslova nahnáni do těch člunů. Byla to loď s více než 500 lidmi na palubě. Proto také tolik lidí zemřelo, protože uvízli v podpalubí."

Dosud letos přišlo do Evropy téměř 200 000 lidí v gumových člunech a na malých lodích. Je to dvojnásobek loňského počtu za tutéž dobu. Počty rychle poklesly, poté, co Řecko začalo deportovat uprchlíky do Turecka. Avšak plavby z Libye se zintenzivnily. Za pouhých sedm dní zachránila Itálie 15 000 lidí z přeplněných člunů, ale nejméně 700 lidí zahynulo.

Ti, kteří jsou naživu, jsou slabí. Někteří se ani nejsou schopni postavit na nohy.

Italský námořník: "Byly tam těhotné ženy. I osm měsíců těhotné. Jiní, které jsme zachránili, utrpěli na podchlazení. Měli modřiny a rány."

Vzhledem k tomu, že severní Afriku opouští tolik člunů, záchranáři nevědí kam dřív. Pokusy odradit lidi, aby se nepokoušeli o tuto nebezpečnou přeplavbu do Evropy, nefungují.

16 nejšťastnějších, nejbohatších, nejzdravějších a nejbezpečnějších zemí na světě

29. 5. 2016

čas čtení 2 minuty

Londýnský ústav Legatum Institute každoročně vydává svůj Index prosperity. Zkoumá v něm 89 faktorů. Nejen tradiční údaje jako HDP na jednoho obyvatele a počet lidí, kteří mají práci na plný úvazek, ale i zajímavější údaje, jako například počet bezpečných internetových serverů v dané zemi či jak odpočinuti jsou obyvatelé země každý den po práci. Údaje jsou rozděleny do osmi podkategorií: ekonomika, podnikatelství a příležitosti, vláda, školství, zdravotnictví, bezpečnost, osobní svoboda a sociální kapitál. Analýza zkoumá situaci ve 142 zemích světa.

Česká republika je na 26. místě. Její nejlepší umístění je v kategorii školství, kde se octla na 13. místě. Nejhorší je v kategorii sociálního kapitálu, kde je na 66. místě. Spokojenost s životem je 6,5 bodů z 10. Zdroj ZDE

Nejúspěšnější země jsou tyto:

1. Norsko. Vítězí už ve všech kategoriích sedm let.

2. Švýcarsko. Druhé v Indexu prosperity už tři roky. Nejlepší, co se týče druhu vlády, a druhá nejlepší země co do ekonomiky.

3. Dánsko. Kvalitní vláda, vynikající školství, vysoký sociální kapitál. Relativně špatné zdravotnictví (16. místo).

Kniha, která musí vyjít česky

25. 5. 2016

čas čtení 8 minut



Takže vaši příbuzní budou muset dát dohromady 1600 dolarů retrospektivní platby za cestu přes poušť. A jestliže vaši příbuzní nemají peníze, pašeráci vás budou mučit, zatímco vaše rodina to bude poslouchat v telefonu. Jednoho somálského uprchlíka takto bili holí a pažbou pušky každý den měsíc. Adam čekal šest měsíců a za trest byl donucen stát v horkém libyjském slunci na jedné noze dvanáct hodin denně. V této chvíli v našem rozhovoru na Sicílii se Adamův úsměv promění v grimasu. Přestane se dívat na mě a na mého tlumočníka, Abdelfataha, a začne civět do země. Po krátkém pokusu to udržet vevnitř se začne třást a pak vzlykat.

Pochopit skutečnou hrůzu Sahary, musíte jít po východní trase, která vede ze Súdánu. Poté,co opustili Agadez, lidé jsou často unášeni a mučeni pašeráky. /...) A pak jsou tam bandité, ozbrojené bojůvky a pohraniční stráže. Adam, eritrejský teenager, se setkal s nimi všemi, když cestoval přes poušť ve věku patnácti let. Setkal jsem se s Adamem na Sicílii, několik dní poté, co ho zachránili ve Středozemním moři. Má sebevědomý úsměv a mluví jasným, plynulým způsobem, který skrývá hrůzuy, které popisuje, i překvapivě mladý věk, v němž je zažil. Je vysoký sotva 150 centimetrů, je to spíš dítě než teenager, a během své pouštní cesty z Eritreje zažil více traumat, než většina z nás zažije za celý život.

Cesta, kterou se vydal, vede blízko bodu, kde se setkává hranice Súdánu, Libye a Egypta. Jak se jeho konvoj třinácti toyot blížíl k Egyptu, egyptská policie na něj začala střílet. Sjeli tedy z cesty, aby se vyhnuli Egypťanům a ztratili se. Několik Adamových přátel zemřelo žízní. Dál na severu, v Libyi, narazili na džihádistické bojůvky, jimž nedali pašeráci úplatek - a ty okamžiotě začali na ně také střílet. Zemřeli další uprchlíci - a jeden pašerák.

DANIEL VESELÝ JE V PALESTINĚ:

Postřehy z putování po Svaté zemi

28. 5. 2016 / Daniel Veselý

čas čtení 7 minut



Mešita v blízkosti křesťanského Chrámu Narození Páně v Betlémě

V diskusích o izraelsko-palestinském konfliktu se zastánci izraelské politiky vždy stoupenců za práva Palestinců tázali, zda někdy navštívili Izrael a hovořili s obyčejnými Izraelci. Tato otázka je podle mého mínění formulována špatně; navštívit je třeba nejen Izrael, ale i jím okupovaná území. Ačkoliv jsem první článek o izraelsko-palestinském konfliktu na stránkách BL publikoval před deseti lety, Svatou zemi jsem poprvé navštívil teprve nyní.

Věčné město Jeruzalém, o němž mnozí tvrdí, že je nejkrásnějším městem na světě, na mne nezapůsobilo nijak ohromujícím dojmem. Pravda, příliš dlouho jsem se v něm neohřál a jeho prohlídku bych rád uskutečnil až při svém návratu ze Západního břehu Jordánu, který mám v úmyslu procestovat v prvé řadě. Nebudu rovněž zastírat, že pobyt v Jeruzalémě plném turistů není zrovna lacinou záležitostí, a tento fakt mne přiměl k tomu, abych pokračoval v cestě na Izraelem okupovaný Západní břeh.

"Tábory" pro uprchlíky v Řecku "nejsou vhodné ani pro zvířata"

28. 5. 2016

čas čtení 1 minuta

Řecké úřady přesunuly uprchlíky z Idomeni do armádou spravovaných skladišť bez elektřiny a tekoucí vody

Řecké úřady přesunuly uprchlík z Idomeni na makedonsko-řecké hranici do špinavých skladišť bez elektřiny a tekoucí vody. Jde o budovy, které nejsou vhodné jako příbytky pro lidi. Uprchlíci tam přebývají ve stanech:



Ve skladištích jsou po zemi poházené střepy. Skladiště mají rozbitá okna, není k dispozici tekoucí voda, žádné potřeby pro nemluvňata, nejsou tlumočníci, nikdo nezhodnotil rizika těchto skladišť, neexistuje evakuační plán. K dispozici není ani dřevo na topení. Matky nemají horkou vodu na sterilizaci lahví s mlékem a na rozdělání sunaru. Podle svědků se situace zhoršila, když řecké armádě, která organizovala evakuaci z Idomeni, došla voda, a nařídila dobrovolníkům, kteří rozdělovali vodu a potraviny pro uprchlíky, aby je přednostně dávali armádě.

IRACIONÁLNÍ ISLAMOFOBNÍ PROPAGANDA V ČR POKRAČUJE:

Česká média hrubě zkreslila informace o údajném "fundamentalismu" muslimů

28. 5. 2016

čas čtení 3 minuty

Daniel Prokop

K nesmyslným zprávám v českém tisku o údajném "fundamentalismu" velké části muslimů píše varovně  sociolog  Daniel Prokop:

1. Vyznívá chybně, že 72 % muslimských fundamentalistů by se nebránilo použít násilí a fundamentalistů je přitom 44 %. To je ale spojení dvou studií, z nichž v té první vychází číslo 72 % a vychází jen z cca 5 % nejfundamentálnějších muslimů.(http://goo.gl/UxE9B9). Ten údaj 72 % nemá vůbec nic společného se - spornou - studií, která tvrdí, že fundamentalistických muslimů "je 44 procent".

2. Čísla o hypotetické podpoře násilí muslimy nic neznamenají, když chybí kontrolní skupina. Gallup ukazuje, že otázky o násilí vychází mezi muslimy a nemuslimy cca stejně (http://goo.gl/iLvNeU, http://goo.gl/fgyjvY). V Evropě specificky toto srovnání chybí, ale Gallup je dobré varování.

3. Tisková zpráva EH (http://goo.gl/Ur5MzS) uvádí, že „bombové útoky považuje za ospravedlnitelné alespoň v některých situacích 35 % muslimů ve Francii”, ale to je sloučení možnosti “often”, “sometimes”, “rarely” (zbytek říká “never”). Přičemž rarely tvoří 19 % a je to rozhodně spíše odmítající postoj. Proto také PEW, Gallup atd. vždy reportují often+sometimes (http://goo.gl/CfJqjl)

4. Zpráva hodně staví na Koopmansově výzkumu (z něho je těch 44 % fundamentalistů a obrovské rozdíly proti „křesťanům“). Tenhle výzkum je ale i hodně kritizovaný. Mimo jiné:

a. Velmi volně definuje fundamentalismus. Nadřazenost práva šaria nad světskými zákony měří otázkou „The rules of the Koran are more important to me than the laws of [survey country]”. ("Pravidla koránu jsou důležitější než zákony [zkoumané země]"). Což ale je emotivní důležitost.

b. Průzkum je zcela nereprezentativní pro evropské muslimy.Je založen na respondentech tureckých a marockých rodin ze 6 zemí, které přišly jako většinou dělničtí gastarbeitři. Chybí všichni  ostatní muslimové.

c. Pochybně definuje “křesťana”, protože se ke křesťanství hlásí 70 % lidí v zemích, kde je 25-40 % věřících. Není tak divu, že jsou tito "křesťani" (tj. většinou bezvěrci)  méně nábožensky fundamentální než muslimové.

d. Jako analogické bere nesrovnatelné otázky. Třeba “Muslims aim to destroy Western culture” ("Cílem muslimů je zničit západní kulturu”) (pro křesťany) / “Western countries are out to destroy Islam” (“Cílem západních zemí je zničit islám”) (pro muslimy). První proti všem lidem náboženského vyznání, druhé proti politickému celku. Není divu, že k té první větě se přihlásí méně lidí a vypadají tak umírněně. Nehledě na to, že to je číslo z roku 2008.

3. Chybí informace, že často jde o data z let 2006-2008. A minimálně v muslimském světě podpora násilí od těch let klesla (https://goo.gl/).

Vstupní studie M. Blažejovské je dobrá (http://goo.gl/fIyDtQ) protože se zaměřuje na zdroje radikalismu a extremismu a diskutuje i metodiku. Pomáhat ji mediálně zjednodušováním a démonizací těch čísel nepovažuju za šťastné.

Islamophobia in the Czech Republic: "44 per cent of muslims are fundamentalists"

28. 5. 2016

čas čtení 2 minuty

Daniel Prokop

44 per cent of muslims are fundamentalists, 72 per cent of these fundamentalists are ready to defend their faith by force, said Czech "think tank" Evropské hodnoty (European values) in a press release which has been widely disseminated by the media in the Czech Republic, thus re-affirming strong islamophobia in the Czech population.

These statements are, however, highly misleading, says Czech sociologist Daniel Prokop. Data from two incompatible studies have been mixed up. The information that 72 per cent fundamentalists are willing to defend their faith by force, is based on a study which has found that 5 per cent of muslims are fundamentalists. The figure of 72 per cent thus relates to 5 per cent of the population not to the 44 per cent mentioned in the press release. (http://goo.gl/UxE9B9)

The numbers about the alleged support of muslims for violence are meaningless if they are not compared to the views of a control group from a non-muslim population, says Prokop. Gallup shows that support for violence is similar between muslims and non muslims. (http://goo.gl/iLvNeU, http://goo.gl/fgyjvY).

The Evropské hodnoty press release is based on Koompans's research which is regarded as highly controversial. It is Koompans who has defined 44 per cent muslims as “fundamentalists”. Koompans defines muslim fundamentalism very loosely. He argues, for instance, that preference for sharia law is allegedly evidenced by agreement with this general statement: "The rules of the Koran are more important to me than the laws of [survey country]”.

The research in question is highly unrepresentative for European muslims. It has only questioned Turkish and Moroccan families from six countries which came to Europe as working class gastarbeiters. Representatives of all other social groups are missing.

Other questions in the survey were questionable. The Evropské hodnoty press release does not mention that the data it quotes is mostly from 2006-2008 and that support of violence has dropped since then in the muslim world (https://goo.gl/).

This is how the Czech media feed fear and hate against muslims in a country which has almost no experience of islam.

There are stories like this in the Czech Republic every day that never make it to the outside world because of a lack of translation. You can support us and help reveal what's happening in Central Europe today. Please make a contribution today on www.paypal.com and send your donation to redakce@blisty.cz. We fully rely on crowdfunding in our work. Thank you.

Britský bulvární deník The Sun přiznal, že vydal nepravdivou zprávu o muslimech

28. 5. 2016

čas čtení < 1 minuta

Bulvární deník The Sun, vlastněný magnátem Rupertem Murdochem, byl donucen britskou regulační mediální organizací Independent Press Standards Organisation (IPSO), aby dementoval svůj článek z loňského 23. listopadu, který tvrdil, že 20 procent britských muslimů podporuje džihád v Sýrii na straně Islámského státu. Otázka, kterou průzkum muslimům položil, totiž toto tvrzení nedoložila, dotazovala se pouze, zda má respondent sympatie s mladými lidmi, kteří se chtějí připojit k bojovníkům v Sýrii, a nespecifikovala, zda proti Islámskému státu či na jeho straně.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Je propuštění Savčenkové známkou, že Putin ustupuje od své agresivity?

28. 5. 2016 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Propuštění pilotky Nadiji Savčenkové je pravděpodobně signálem, že Vladimír Putin ustupuje od svého agresivního postoje, protože je zjevné, že Rusko poškozuje hospodářsky i politicky, míní britská odbornice na dnešní Rusko Amy Mackinnon, která právě strávila v Moskvě pracovně rok. Drtivá většina Rusů samozřejmě souhlasí s anexí Krymu a vítá návrat poloostrova "do lůna Ruska, kam vždycky patřil". Obyčejní Rusové také v každodenním styku omílají protizápadní propagandu ruských médií, podle nichž je Západ zdegenerovaný a vládnou tam homosexuálové, transgenderové osoby, lesbičky a pornografie, avšak Rusové drtivou většinou nesouhlasí s tím, že Rusko vede války. Rusové vědí, že se na bojích na Ukrajině podílejí a umírají tam ruští vojáci a tato Putinova politika je v Rusku hluboce nepopulární. Podle Mackinnonové si Putin nemůže dovolit agresivní vojenské postoje vůči druhým zemím, protože pro válečné akce nemá v ruské populaci podporu. Proto se Mackinnonová domnívá, že propuštění Savčenkové může signalizovat zjemnění Putinova postoje v důsledku domácích tlaků.

Je Francie na pokraji rozkladu?

28. 5. 2016

čas čtení 2 minuty

Protesty proti novému pracovnímu zákoníku vedly k nedostatku pohonných hmot poté, co odboráři začali blokovat rafinérie a jaderné elektrárny. Demonstrací se účastnily desetitisíce lidí. Protesty proti reformám, jimiž chce socialistická vláda zliberalizovat trh, trvají už dva měsíce, píše Natalie Nougayrède.

Pravicoví oponenti využívají chaotických scén. Marine Le Penová, šéfka ultrapravicové Front National, která v regionálních volbách v prosinci získala 7 milionů hlasů, se stylizuje jako "jediná osoba, která může obnovit pořádek".

Poslal Putin Savčenkovou na Ukrajinu s cílem ji destabilizovat?

27. 5. 2016

čas čtení 3 minuty

Vladimir Putin propuštěním Savčenkové vyřešil dva problémy. Zbavil se politické zátěže, kterou mu Západ skoro dva roky předhazoval, a vylepšil si pověst před rozhodováním Evropské unie o protiruských sankcích. Kyjevu zároveň vyrobil potenciální problém, který může zemi dál udržovat v nejistotě

Jako zářivý triumf oslavuje Kyjev návrat pilotky Nadiji Savčenkové z ruského vězení, kde si za téměř dva roky internace vydobyla pověst neohrožené bojovnice s mocným a agresivním sousedem. V oslavách zanikají varovné hlasy. Kreml podle nich v osobě Savčenkové vyslal na Ukrajinu časovanou bombu, která může v prostředí zakonzervovaných oligarchických poměrů kdykoli explodovat, míní zpravodaj ČTK Jan Stejskal.

Ukrajinský parlament, jehož je Savčenková od roku 2014 poslankyni, ovládají dvě nepříliš populární strany prezidenta Petra Porošenka a expremiéra Arsenije Jaceňuka, které mají podle agentury AP společnou snad už jen nechuť k novým volbám. Porošenko se potýká s klesající popularitou, nohy prozápadní koalici podráží propad životní úrovně a vyčerpání z války na východě. Rozdělená země hledá nový impuls.

Fico: "Islám nemá na Slovensku místo"

27. 5. 2016

čas čtení 1 minuta

Robert Fico zahájil své třetí funkční období jako slovenský premiér zintenzivněním své protimuslimské rétoriky jen několik týdnů předtím, než Slovensko převezme předsednictví Rady Evropy.

"Možná to vypadá zvláštní, ale bohužel... Islám nemá na Slovensku místo," řekl ve středu Fico tiskové kanceláři TASR. "Problémem není příchod migrantů, problém je, že by změnili tvář země."

Islámská nadace na Slovensku sdělila serveru Slovak Spectator, že Ficova "opakovaná prohlášení ... nejenže poškozují slovenské muslimy, ale i zájmy Slovenska jako nezávislé země, která si buduje své postavení na mezinárodní scéně."

Jeden činitel z Evropské lidové strany řekl serveru Politico minulý týden, že nikdo v Bruselu nepohlíží na nadcházející slovenské předsednictví Evropské komise nadšeně.

"Jsme uprostřed obrovské reformy týkající se migrace a už jsme projekt skoro dokončili. Jak můžeme být vedeni zemí, která bude torpédovat jakékoliv plány o migraci?"

Slovenský státní tajemník pro evropské záležitosti konstatoval tento měsíc, že jeho země bude podporovat "udržitelnou" migrační politiku EU.

Podrobnosti v angličtině ZDE

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za duben 2016

15. 5. 2016

čas čtení 1 minuta

V dubnu 2016  přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 55 080 Kč.   Příjem z reklamy byl 6254 Kč.

Zůstatek byl koncem dubna 2016 128 923.08 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Útok na časopis Charlie Hebdo | Český film | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
18008