Edward Snowden protestuje proti novému drakonickému zákonu v Rusku

27. 6. 2016

čas čtení 1 minuta


Rusko schválilo drakonická protiteroristická opatření, která aktivisté za lidská práva a americký whistleblower Edward Snowden odsoudili s poukazem na to, že povedou k omezení osobní svobody a soukromí.

V pátek hlasovala dolní komora ruského parlamentu pro schválení "zákona Jarovaja". Je to balík dodatků, které vypracovala členka strany Jednotné Rusko Irina Jarovaja, která je známa už předchozími legislativními opatřeními proti demonstrantům a nevládním organizacím.

Snowden, který žije v Rusku od roku 2013, kdy tam dostal azyl, napsal v sobotu na Twitteru, že tento "zákon Velkého bratra" je "nerealizovatelným a neospravedlnitelným porušením práv", které "odebere každému Rusovi peníze a svobodu, aniž by zlepšil bezpečnost".

Zákonné dodatky činí trestným činem nevarovat úřady před "spolehlivými" informacemi o plánovaných teroristických útocích. Souhlas s terorismem na internetu bude trestán sedmi lety vězení.

Zákon nutí poskytovatele telefonních a internetových služeb ukládat veškeré komunikace po dobu půl roku a všechna metadata po dobu tří let. Firmy také musejí umožnit výzvědným agenturám dešifrovat zakódované emailové služby.

Maximální trest za "extremismus", což je obvinění, které se často používá proti uživatelům sociálních sítí kritizujících válečné akce Ruska na Ukrajině, bude zvýšen ze čtyř na osm let. Povzbuzovat občany, aby se podíleli na "hromadných nepokojích" se bude trestat vězením od pěti do deseti let.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8160

Diskuse

Obsah vydání | 29. 6. 2016