Hmňo, máme rádi, když to můžeme mocensky kontrolovat

Proč ČR oficiálně nepodporuje Wikipedii?

7. 7. 2016 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

V ČR, a to pouze z domácích zdrojů, směřuje ročně 13,5 miliardy korun. Největšími příjemci jsou sportovní asociace, kterým vévodí fotbalová asociace. Jde o směšný spolek, který pravděpodobně nejlépe vykresluje populární přepis telefonních odposlechů lidí, kteří jsou na fotbal, zdroj jistého ekonomického a mocenského benefitu, přisáli. Ivánku, kamaráde, hezky nám ten stát sype. Největší a nejdůležitější neziskový projekt poslední civilizační éry, jednoznačně nejdůležitější pro sdílení informací, naplňování té pozitivní potence, kterou internet nese, znalostní opora všech, kdo používají internet, je v ČR bez podpory. Jak to, že stát mrhá prostředky v prokazatelně korupčním prostředí a dovolí si nepodporovat projekt, který představuje bázi poznání současnosti?

Ivo Barteček píše o tom, kterak internet vede spíše k tmářství, když se v něm vytváří dostatečně rozlehlé jeskyně ozvěn, echo chambers, v nichž je možné promítat požadovanou verzi reality bez ohledu na to, jaká je vlastně skutečnost. Úžasný pokrok učinilo lidstvo od Platóna. Platón nemohl předpokládat, že budou existovat jeskyně, které je možné si vybrat a nechat se v nich ukájet obrazy, které chceme vidět.

Zároveň poukazuje na ty fenomény internetu, které naplňují úplně jinou vizi, tedy sdílení informací pro vlastní obohacení, pro překonávání symptomů našich vnitřních jeskyní, které všichni máme a které je někdy velmi těžké opouštět, protože jakýkoliv dlouho zabydlený prostor považujeme tak trochu za domov. Wikipedie je na prvním místě takových fenoménů. Je to zároveň naplnění podstaty internetu, zároveň globální hnutí, jehož členové chtějí vytvořit síť bez účelových potřeb a chtějí ji kultivovat a vytlačovat z ní nejrůznější parazity na veřejném diskursu, kteří se snaží vytvářet ony jeskyně ozvěn. Chytré, vtipné, potřebné, užitečné, žádoucí atp. Geniální.

Existují návazné projekty, jako třeba Senioři píší Wikipedii nebo Studenti píší Wikipedii. Perfektně navazují na nezpochybnitelnou skutečnost, že se z Wikipedie stal dominantní zdroj informací o neznámém a že je třeba se podílet na jeho kultivaci, protože je to jedna z největších nadějí pro budoucnost internetu, tedy pro budoucnost jako takovou.

Místo aby český stát podporoval takové projekty a snažil se podporovat ty, kdo se prokazatelně zasazují o lepší přítomnost i budoucnost, prolévá finance tradičními strukturami, které slouží nikoliv ke zlepšení přítomnosti či budoucnosti, ale samy sobě. Hloupost nebetyčná.

0
Vytisknout
8104

Diskuse

Obsah vydání | 11. 7. 2016