Velký přesun ruských jednotek do Běloruska v roce 2017. Manévry, agrese, nebo nová základna?

28. 11. 2016

čas čtení 3 minuty


Ruské ministerstvo obrany plánuje v roce 2017 přesunout do Běloruska více než 80x více vojáků a vybavení než letos. Oficiálně jde o kroky spojené s manévry "Zapad-2017". Běloruská opozice však bije na poplach, že může jít o přípravu k převzení vojenské kontroly nad územím státu nebo k agresi na území Ukrajiny, pobaltských států či Polska, napsal Juliusz Sabak.


Alarmující informace pocházejí z naprosto veřejných dokumentů týkajících se smluv na příští rok. Jako každoročně ruské ministerstvo obrany oznámilo požadavky na služby mezinárodní vojenské vlakové přepravy.

Jak informují běloruská média, v roce 2015 smlouvy na vlakovou dopravu do Běloruska zahrnovaly 125 vagónů, v roce 2016 to bylo jen 50 vagónů. Objednávka na rok 2017 ale hovoří o 4 126 vagónech. To je více než 80x vyšší počet než letos. Samotné srovnání ukazuje na rozsah operací ruských vojsk na běloruském území.

Ruské ministerstvo obrany uklidňuje obavy tvrzením, že jde o kroky spojené se společnými bělorusko-ruskými manévry "Zapad-2017", které se pravidelně konají na území obou států. Tentokrát, jak sdělil počátkem listopadu ministr obrany Sergej Šojgu, "Při zpracování koncepce scénáře manévrů bude brána v úvahu situace spojená se zvýšenou aktivitou NATO v blízkosti hranic." Nicméně rozsah objednávky dopravních služeb ukazuje, že cvičení by se musely účastnit ruské síly v řádu divizí. (Divize je jednotka s pěticiferným počtem vojáků, brigáda se čtyřciferným, prapor s tříciferným. NATO plánuje rozmístit v Pobaltí několik symbolických mezinárodních praporů - KD.)

Část běloruských opozičních představitelů a aktivistů naznačuje, že cílem tak velkých transportů může být stálé umístění ruských vojenských jednotek na běloruském území. Hovoří o přemístění části sil v roce 2014 vytvořené 1. Gardové tankové armády Západního vojenského okruhu. Úkolem nově vytvořené armády ruských ozbrojených sil je podle prohlášení ruského ministerstva obrany "ochrana Moskvy před ohrožením ze směru Bělorusko-baltské státy-Finsko".

Mezi potenciální zadání, která by měly v Bělorusku plnit ruské síly a vybavení převezené čtyřmi tisíci vagóny, může být obsazení stálé vojenské základny, ale také možnost agrese proti západní Ukrajině, pobaltským státům nebo dokonce Polsku.

Potenciální agrese se zdá být dost málo pravděpodobná, ale není vyloučeno, že kvůli politickým, ekonomickým a vojenským záměrům Rusko plánuje příští rok donutit Lukašenka k přijetí trvale rozmístěných ruských kontingentů. Mohou být z perspektivy ruské obranné politiky a propagandy odpovědí na americkou mechanizovanou brigádu umístěnou od roku 2017 v Polsku. V posledních letech se Lukašenko snažil poněkud distancovat od Moskvy a jejího konfliktu s Ukrajinou, ale jeho možnosti v tomto směru jsou zřejmě stále omezenější.

Podrobnosti v polštině: ZDE

0
Vytisknout
6119

Diskuse

Obsah vydání | 29. 11. 2016