Žena která přežila Osvětim vyzvala před volbami Rakušany, aby nezapomínali na minulost

28. 11. 2016

čas čtení 1 minuta


Žena která přežila holokaust vydala výzvu adresovanou mladým lidem v Rakousku, v níž naléhá, aby starostlivě přemýšleli, koho zvolí v nadcházející prezidentské volbě - aby zabránili opakování historie.


Gertrude bylo 16 let, když ji spolu s rodinou deportovali do Osvětimi. Rodiče a dva bratři se už nevrátili, zůstala sama.

Teď s úděsem sleduje, jak se "populisté" znova dovolávají "toho nejnižšího v lidech" - čímž myslí politiku rakouských Svobodných (FPÖ).

V opakování prezidentské volby se střetnou kandidát Svobodných Norbert Hofer a bývalý předseda Zelených Alexander Van der Bellen.

Nyní devětaosmdesátiletá Gertrude je zvlášť kritická k předsedovi Svobodných Heinzi-Christianu Strachemu, který údajně naznačil, že by uprchlíci a imigranti mohli do Rakouska přinést "občanskou válku". Žena která přežila holokaust říká, že byla svědkem občanské války v sedmi letech.

Pamatuje si, jak se Vídeňané tehdy smáli, když Židé museli uklízet ulice.

Gertrude varuje: "Lidé si nemohou pořád stěžovat a když jsou volby rozhodnout se nehlasovat." Vysvětluje, že současně musí člověk zvážit, koho vybere a co zvolený politik s hlasem udělá.

Zejména se obrací na mladší voliče: "Pro mě jsou to zřejmě mé poslední volby, ale mladí lidé pořád mají celý život před sebou."

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6533

Diskuse

Obsah vydání | 29. 11. 2016