Joachim Gauck: Evropská unie by měla zpomalit

28. 11. 2016

čas čtení 1 minuta


Německý prezident Joachim Gauck vyzval EU, aby "zastavila" svou agendu těsnější unie. Varoval, že někteří občané se cítí v příliš velkých změnách ztraceni. Prohlásil, že Evropa zůstává "výborným" mírovým projektem, ale potřebuje "zpomalit".


Německý prezident sdělil listu Welt am Sonntag, že má obavy, že ne všichni z 508 milionů občanů EU mají schopnost nebo ochotu držet krok s dekádami evropské integrace.

Vyzval politiky, aby jen nevedli kampaň za sjednocenou Evropu založenou na míru, svobodě, bezpečnosti a demokracii, ale také za Evropu jako místo, kde jsou doma a kam patří.

"Vcelku bychom měli přemýšlet o pauze, během níž prodiskutujeme, jakého cíle chceme dosáhnout a jakou rychlostí," řekl Gauck, když ocenil evropský projekt.

"S Evropskou unií jsme rozvinuli výbornou koncepci; mírový projekt, o kterém si generace ani netroufaly snít," prohlásil německý prezident.

"Ale na cestě ke stále těsnější unii jsme byli někdy tak rychlí, že ne všichni občané dokázali udržet tempo, nebo si to nepřáli," dodal.

Podobný pocit zřejmě také motivoval některé z amerických občanů, kteří nedávno volili Donalda Trumpa, doplnil Gauck.

Politik, který v únoru odchází z funkce, také upozornil, že "Ne každý se cítí jako světoobčan."

Někteří lidé mají problém přijmout, že by měli žít ve stále rostoucí sféře aktivity, která je výsledkem evropské integrace nebo rostoucí globalizace.

Před kolapsem komunistické NDR v roce 1989 byl Gauck luteránským pastorem a funkcionářem církve v Rostocku a později se angažoval v procesu sjednocování Německa.

Od roku 1990 po deset let vedl agenturu přezdívanou "Gauckův úřad", která měla za úkol dohlížet na zveřejňování archívů bývalé výzvědné služby Stasi.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7606

Diskuse

Obsah vydání | 29. 11. 2016