V primárkách francouzské pravice zvítězil François Fillon

27. 11. 2016

čas čtení 1 minuta

Soupeři ve francouzských prezidentských volbách v květnu 2017 budou François Fillon, nově zvolený kandidát Republikánské strany, a Marine Le Penová za Front National.

Pro Nacionální frontu je Fillon problémem: Fillonův tradicionalistický a sociálně konzervativní postoj ohledně rodinných hodnot a "křesťanských kořenů Francie", jeho důraz na francouzskou národní totožnost, "suverenitu" a "vlastenectví", jeho ostře protiimigrantský a protiislámský postoj a proputinovská zahraničněpolitická agenda proti "americkému imperialismu" se shodují s klíčovými postoji Marine Le Penové.

Potenciálně by Le Penová tak mohla přijít o množství sociálně konzervativních voličů, především starších lidí, kteří chodí k volbám, ale stavějí se skepticky k Nacionální frontě.

Fillon však není populista a Nacionální fronta na něj útočí jako na "zastaralého snoba a elitáře". V souboji mezi Fillonem a Le Penovou půjde hlavně o ekonomickou strategii. Le Penová tvrdí, že hájí zájmy "zapomenuté" francouzské "podtřídy" a má v podstatě levicovou hospodářskou politiku: je proti globalizaci a prosazuje ochranářství a státní intervencionismus. Fillon prosazuje tržní reformy a podstatné škrty státních pracovních příležitostí.

Le Penová a její poradci se domnívají, že Fillon nezaujme nižší střední vrstvy a dělnické vrstvy, které se obávají, že přijdou o zaměstnání. Nacionální fronta Fillona kritizuje jako symbol protizákonné ultrasvobodné politiky volného trhu a globalizovaného kapitalismu. Fillon zase kritizuje ekonomickou politiku Le Penové jako "okopírovaný od extremní levice".

Pokud by ve francouzských prezidentských volbách zvítězila Marine Le Penová, chce zrušit euro a přimět Francii, aby vystoupila z Evropské unie.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6510

Diskuse

Obsah vydání | 29. 11. 2016