Izrael "věděl" o íránském podílu v německé zbrojovce, od níž kupuje ponorky

7. 12. 2016

čas čtení 1 minuta


Izraeli je známo, že jeho zapřísáhlý nepřítel Írán drží podíl ve zbrojovce ThyssenKrupp, a věděl to, když plánoval nákup ponorek od této německé firmy, prohlásil ministr obrany Avigdor Lieberman.


"Věděli jsme, že Írán je akcionářem v německé společnosti od roku 2004," řekl ministr ve veřejnoprávní televizi. Podle něj Izrael "neměl jiné alternativy", než nakoupit nové ponorky u německé společnosti.

V posledních dnech v Izraeli propukla kontroverze, když média informovala, že íránská společnost IFIC dál drží 4,5 % akcií německé firmy.

Izrael považuje Írán za hlavního nepřítele a to že by islámská republika mohla profitovat z nákupů obranného vybavení se dostalo do titulků.

Izrael údajně jedná o nákupu tří ponorek v celkové ceně 1,2 miliardy eur, jimiž chce nahradit starší plavidla třídy Dolphin sloužící od roku 1999.

Zahraniční vojenské zdroje tvrdí, že tento typ ponorky může být vybaven raketami s jadernou hlavicí.

Izrael podle představitelů ministerstva obrany získal z Německa záruky, že se Teherán nedostane k důvěrným informacím o ponorkách, které nakupuje.

ThyssenKrupp prohlásil, že podíl společnosti IFIC klesl ze 7 % na 5 % v roce 2003, ale neoznámil, jaký podíl íránská firma aktuálně vlastní.

Již před zprávami o íránské vazbě německé společnosti izraelský generální prokurátor nařídil policejní vyšetřování pro podezření z nesprávného jednání při plánovaném nákupu ponorek.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5988

Diskuse

Obsah vydání | 9. 12. 2016