Verhofstadt: Trump zosobňuje třetí hrozbu Evropské unii

30. 1. 2017

čas čtení 2 minuty

Bývalý belgický premiér Guy Verhofstadt a hlavní vyjednavač EU pro brexit varoval ve své dnešní přednášce v Británii, že EU je ohrožena Donaldem Trumpem, Vladimírem Putinem a islamistickým extremismem

Trump a jeho hlavní stratég Steve Bannon jsou rozhodnutí rozbít Evropskou unii a připravují se k přípravě referend o odchodu z EU v Berlíně a v Paříži, řekl Guy Verhofstadt ve své pondělní přednášce v Chatham House. Trumpův požadavek, aby se Evropa restrukturalizovala podle národní totožnosti, znamená hru s ohněm. Pokud evropský kontinent skutečně půjde cestou návratu k nacionalismu, jak to Trump požaduje, čeká ho katastrofa.

Verhofstadt zdůraznil, že Evropě hrozí tři nebezpečí: "zradikalizovaný politický islám, který uskutečňuje útoky na evropské půdě". Druhým nebezpečím je Putin, "který se snaží Evropu ochronit zevnitř kyberútoky a financováním ultrapravicových stran, včetně Wildersovy v Holandsku a Le Penové ve Francii."

Verhofstadt dodal: "Mým dojmem je, že máme nyní třetí frontu, útočící na Evropskou unii, a tou je Donald Trump, který doufá v rozklad EU."

Verhofstadt obvinil Bannona, donedávna editora Breitbart News, amerických Parlamentních listů, že se snaží v Evropě vyvolávat protiunijní nálady. "Posílá nyní lidi do Paříže a do Berlína, aby tam připravili podobná referenda, jako byl brexit," řekl. Poukázal na růst vlivu breitbartovských serverů v Evropě.

Verhofstadt se právě vrátil z USA a řekl: "Mohu vás ujistit, že všichni Evropané, s nimiž jsem se tam setkal, dospěli k jedinému závěru, a tím je, že EU má nyní v USA méně přátel než kdy předtím."

Verhofstadt také tvrdil, že Trumpův populismus je ovlivněn evropským populismem. "Je to obráceně, než co si lidé myslí: vzniklo to tady a přešlo to tam."

Varoval také, že Trumpovi spojenci nerozumějí nebezpečí, které hrozí Evropě v důsledku populismu a národní totožnosti založené na etnicitě a nikoliv na sdílených hodnotách.

"V důsledku pogromů a etnického očišťování zahynulo v Evropě třicet milionů lidí," varoval. "Založit své politické myšlení a budoucí organizaci Evropy na nacionalistických myšlenkách je nestupidnější věc, jakou můžete udělat. Je to hra s ohněm, vzhledem k tomu, že víme, co to vyvolalo v minulosti."

I když varoval, že rozklad EU by byl katastrofou, dodal: "Bylo by absurdní nepřiznat, že EU zápolí s četnými krizemi: bezpečnost, migrace, geopolitická slabost v našem sousedství a špatné hospodářské výsledky na jihu Evropy."

Avšak vyjednávání o brexitu je pro Evropu "vynikající příležitostí", aby se restrukturalizovala. Nová generace mladších proevropských politiků jako Emmanuel Macron je ochotná hájit Evropu před útoky populistické pravice.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7439

Diskuse

Obsah vydání | 2. 2. 2017