Trumpův ministr spravedlnosti utajil Senátu své rozhovory s ruským velvyslancem

2. 3. 2017

čas čtení 1 minuta


Trumpův ministr spravedlnosti Jeff Sessions hovořil během prezidentské kampaně dvakrát s ruským velvyslancem ve Washingtonu. Jednou v září 2016, když vyšetřovaly americké výzvědné služby ruské zásahy do prezidentských voleb a jednou v létě 2016.

Právě komunikace s ruským velvyslancem ve Washintonu Sergejem Kisljakem vedla v únoru k propuštění Trumpova poradce pro národní bezpečnost Michaela Flynna.

Sessions o těchto kontaktech neinformoval Senát, když byl pod přísahou během svého konfirmačního řízení začátkem roku 2017 dotazován na možné kontakty mezi Trumpovou kampaní a Moskvou. Nyní tvrdí, že jeho rozhovory s ruským velvyslancem neměly s prezidentskou kampaní nic společného.

Bílý dům odmítl toto zjištění jako pokus Demokratů zdiskreditovat Trumpa po jeho projevu v Kongresu, který média víceméně přivítala. "Sessions se s vyslancem setkal jako člen senátního výboru pro armádu, což je naprosto v souladu s jeho svědectvím."

Během svého svědectví v Senátu dne 10. ledna Sessions uvedl, že neměl s Ruskem žádné kontakty.

Adam Schiff, vysoký Demokrat v senátním výboru pro výzvědné služby, požaduje, aby se Sessions izoloval od vyšetřování kontaktů mezi Trumpovou kampaní a Ruskem.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5377

Diskuse

Obsah vydání | 3. 3. 2017