Považuje Lenka Procházková Parlamentní listy za „novodobý samizdat“?

16. 3. 2017 / Daniel Veselý

čas čtení 2 minuty

Spisovatelka Lenka Procházková poskytla Parlamentním listům vyjádření o své možné kandidatuře na členku Rady Ústavu pro studium totalitních režimů, v němž mimo jiné uvedla: „ Z médií tzv. hlavního proudu si bohužel ani dnes nedokážeme vytvořit obraz současného světa, který by se blížil pravdě, a proto existují a stále vznikají další a další alternativní internetové weby, které přebírají roli novodobého samizdatu.“ Rád bych se mýlil, ale nemohu se ubránit pocitu, že Lenka Procházková, která s PL spolupracovala již dříve, nemá na mysli zrovinka levicový deník A2larm.

I když s pohledem paní Procházkové na mediální mainstream souzním, neboť jeho četná selhání, informační filtry a neschopnost vymanit se z ideologických tenat trestuhodně zoraly pole pro manipulativní média typu PL, jež dala vale jakýmkoliv žurnalistickým standardům, zdráhám se vzít na vědomí skutečnost, že by ony „alternativní weby“ mohly v dnešní době suplovat „roli novodobého samizdatu“.

Avšak je-li tomu skutečně tak, nedovedu si představit, že by autoři, jako jsou Ludvík Vaculík nebo Bohumil Hrabal, psali texty s názvy „Muslimové v některých zemích bývají geneticky postižení a mohou mít nižší IQ. U Afričanů se mluví o hormonech zvyšujících agresivitu a libido. Funkcionář Červeného kříže varuje“, „Žádné muslimy živit nebudeme. Republika je rozkradená, vše v cizích rukách, promlouvá generál, válečný hrdina, nositel Řádu Bílého lva,“ „Muslimové nás ovládají, i když jsou menšina. Zajeli jsme za českými krajany do předvolebního Nizozemí, kterým otřásají Turci" apod.

Zatímco autoři působící dříve v samizdatu nastavovali zrcadlo tehdejšímu establishmentu s grácií, vytříbeným humorem a mnohdy s mimořádnou znalostí toho kterého problému, redaktoři PL a dalších ještě pokleslejších webů neumějí pracovat s informačními zdroji, manipulují jimi či si jednoduše vymyslí kupříkladu nějakou šokantní historku vykreslující kriminální povahu muslimů či migrantů obecně.

Navíc majitel ani řadoví redaktoři PL svou činnost na rozdíl od představitelů českého samizdatu neprovádějí s žádným rizikem a alespoň v případě většinového vlastníka PL senátora Iva Valenty jde o nadmíru honorovanou práci.

A konečně, máme-li hlubokou nedůvěru k mainstreamovým sdělovacím prostředkům, nevidím žádný rozumný důvod, proč důvěřovat - neřku-li ji velebit - činnosti ještě prolhanějších a hloupějších médií, která se neštítí ostrakizace skupiny osob jen na základě jejich náboženské příslušnosti.

Proto pevně doufám, že Lenka Procházková, jejíž kredit z minulosti je nezpochybnitelný, měla na mysli jiná než současná manipulativní média, jimž dominují PL, ačkoli v to příliš nevěřím.

0
Vytisknout
9246

Diskuse

Obsah vydání | 17. 3. 2017