Trump chce zlikvidovat vysílání veřejné služby a dotace na kulturu

17. 3. 2017

čas čtení 1 minuta

Donald Trump navrhl úplnou likvidaci federálního financování pro média veřejné služby a kultury. Lokální rozhlasové a televizní stanice a kulturní organizace se připravují na boj na život a na smrt.

Trumpovy škrty by zlikvidovaly celý systém vysílání veřejné služby v USA, varovala Patricia Harrison, předsedkyně Korporace pro veřejné vysílání.

Mezinárodní PEN klub a další zastánci veřejného vysílání v USA poukazují na to, že už tak vydávají Spojené státy velmi málo financí na umění a na kulturu. V roce 2016 dostaly National Endowment for the Arts a National Endowment for the Humanities (Celostátní nadace pro umění a Celostátní nadace pro humanitní vědy) každá jen 148 milionů dolarů, a Korporace pro veřejné vysílání 445 milionů dolarů což je celkem jen 0,1 procenta ročního federálního rozpočtu. Americký stát vydává na veřejné vysílání jen 1,35 dolaru na občana ročně.

V Britáii je společnost BBC financována roční částkou 3,7 miliard liber. Země jako Čína, Rusko a Katar rozšiřují státní televizní vysílání ve snaze prohloubit svůj globální vliv prostřednictvím tzv. měkké moci.

0
Vytisknout
5781

Diskuse

Obsah vydání | 17. 3. 2017