Šéfka německé xenofobní strany AfD Frauke Petry zvažuje rezignaci

31. 3. 2017

čas čtení 2 minuty


Šéfka německé krajně pravicové strany AfD dala najevo, že může odstoupit poté, co se preference strany v průzkumech výrazně propadly. AfD vybere svého kandidáta na post spolkového kancléře během několika týdnů.


Je možné, že stranu do zářijových voleb povede nová tvář. Petry ve čtvrtek v rozhovoru pro berlínský deník Tagesspiegel na pozadí zpráv o rostoucí nespokojenosti ve straně naznačila, že může odejít z politiky.

"Ani politika, ani AfD nejsou jedinými alternativami," prohlásila Petry. Důvody k úvahám o odchodu ale zřejmě není frustrace z klesajících preferencí, když vládní CDU získala nazpět část svého tradičního prostoru napravo od politického středu.

Petry prohlásila, že prostě dosáhla svých osobních a profesionálních mezí. "Po více jak čtyřech letech v AfD jsem spotřebovala obrovské množství energie a vzdálila se svému normálnímu životu."

Předtím než pomohla zakladateli strany Berndu Lückemu (který byl vyloučen před dvěma lety) postavit stranu na nohy, Petry pracovala jako chemička a podnikatelka. Po vstupu do politiky Petry odešla od manžela a čtyř dětí a směrovala stranu na kurs stále kontroverznějšího národního konzervatismu.

Její strategie zdůrazňování protimuslimské a protipřistěhovalecké politiky nejprve AfD pomohla. Navzdory skandálům prominentních členů zahrnujícím popírání holocaustu podpora strany rostla a snadno překročila 5 % nutných ke vstupu do Bundestagu a řady zemských parlamentů.

Vládní CDU se v posledních čtyřech letech stále více posouvala do středu, což je částečně výsledkem velké koalice se středolevicovou SPD a uprchlické politiky kancléřky. Nicméně s přibližujícími se volbami se kancléřka i její strana distancují od SPD a překvapivě rychle to zabírá. V klíčových volbách v Sársku minulou neděli CDU poskočila oproti posledním volbám o pět procent a získala největší počet mandátů.

Naproti tomu AfD získala jen kolem 6 %, což je velmi málo ve srovnání s preferencemi, které vykazovala v loňských průzkumech.

Petry ale tvrdí, že hněv, který se na ni zaměřil po této porážce, by nebyl důvodem k možné rezignaci, protože politiku nelze brát osobně.

AfD vybere svého kancléřského kandidáta na sjezdu v Kolíně nad Rýnem na konci dubna.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6052

Diskuse

Obsah vydání | 31. 3. 2017